Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.11.2008

Moldavskaia GRES va utiliza două din blocurile sale pentru producearea energiei pentru România

Moldavskaia GRES va utiliza două din blocurile sale pentru producearea energiei pentru România

Inter RAO ES şi ÎS Moldelectrica au semnat un Acord ce prevede alocarea a două blocuri energetice ale centralei electrice Moldavskaia GRES (de la Cuciurgan) pentru a produce energie destinată exportului în România. Documentul a fost semnat vineri, 14 noiembrie, la Chişinău, în prezenţa premierilor Vladimir Putin şi Zinaida Greceanîi, de către preşedintele consiliului de adminnistrare al INTER RAO ES Evheni Dod şi directorul general al ÎS Moldelectrica Ghenadi Dimov.

Acordul reglementează condiţiile tehnice pentru livrarea în România a energiei electrice de la centrala electrică ce aparţine companiei energetice ruse, amplasate în oraşuzl Dnestrovsk, regiunea transnistreană.

În prezent posibilitatea livrărilor de la centrală în România este limitată, deoarece sistemele energetice din România şi Moldova lucrează în regimuri difetite. În acest scop, a fost convenită utilizarea unei scheme tehnologice, conform căreai, unul sau câteva blocuri ale centralei transnistrene vor fi racordte la sistemul energetic al României. În cadrul proiecului, se preconizează utilizarea LEA 400 KV Moldavskaia GRES- Vulcăneşti şi Vulcăneşti-Isaccea (România). Implementarea acestei scheme va permite majorarea livrărilor de energie electrică către România până la 400 Mwt sau 290 mil. Kwt-oră pe lună.

În cazul în care Ucraina va continua să majoreze preţul la energia electrică livrată în Moldova, Chişinăul ar putea dicide să cumpere energie de la centrala de la Cuciurgan. Deocamdată preţul cerut de Centrala de la Cuciurgan depăşeşte 6 cenţi SUA/kWh, faţă de preţul de 5,1-5,4 cenţi SUA/kWh plătit pentru energia electrică din Ucraina.

Începând cu iulie 2008, compania Inter RAO ES a devenit proprietara a 100% din Moldavskaia GRES”, în urma procurării a 49% din acţiunile centralei de la compania ungară  EMFESZ Valoarea tranzacţiei a constituit 163 mil. USD. Conform structurii tranzacţiei, controlul asupra 49% din acţiunile centralei a fost obţinut prin cumpărarea a 100% ale companiei FREECOM TRADING LIMITED (Cipru). În calitate de mijloace de finanţare, compania Inter RAO ES intenţionează să atragă credite.

CERS Moldovenească este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est. Capacitatea totală a celor 12 blocuri energetice ale CERS constituie 2 mii 520 MWt. Necesităţile maxime ale sistemului energetic moldovenesc constituie 1,1-1,2 mii MWt. Volumul energiei electrice produse în Transnistria în ianuarie-septembrie 2008 a crescut cu 10,7% - până la 2 mlrd. 223,6 mil. kWt/h faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007.

În prezent CERS Moldovenească asigură cu electricutate Transnistria, realizând exporturi de energie în România. În ianuarie-septembrie 2008 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007 CERS Moldovenească a majorat exportul energiei electrice de 2,5 ori – până la 33,7 mil. dolari.

 

 

 

 

 

cuvinte-cheie: Moldavskaia GRES | energie | Cuciurgan

Comentarii (0)

 

Related news

Sus