Trimite e-mail | Printeaza
Externe
22.10.2010

DW: Canada are nevoie de oameni din intreaga lume

DW: Canada are nevoie de oameni din intreaga lume

Pentru a controla imigratia in tara, autoritatile utilizeaza de zeci de ani un sistem de punctaj. Dar Canada a inceput sa se teama de situatia din Europa, iar autoritatile discuta despre inasprirea criteriilor. Consensul canadian asupra politicii de imigratie incepe sa se zdruncine.  

Canadienilor a inceput sa le fie frica. Nu vor in ruptul capului sa se trezeasca brusc in isteria dezbaterilor europene privind imigratia. Asa ca Centrul pentru Reforma Politicii de Imigratie din Ottawa a prezentat planurile sale pentru o noua initiativa legislativa care presupune nu mai multi straini in Canada, ci, evident, mai putini.

In Canada - tara model pentru imigranti care fara fenomenul migrationist nu ar fi de imaginat avand in vedere ca fiecare al saselea cetatean nu este nascut pe acea bucata de continent nordamerican - o astfel de cerere echivaleaza cu sacrificarea in masa a vacilor sfinte in India. Nu a durat mult pana cand think-tank-ul conservator a fost etichetat cu apelativele "rasist" si "xenofob".

Dar specialistii din Ottawa exact asta doresc sa impiedice: ascensiunea xenofobiei si intarirea pozitiei partidelor de extrema dreapta precum este cazul in multe tari europene care au ezitat indelung sa poarte o dezbatere constructiva in societate.

In cautarea vremurilor bune

Din ce in ce mai putina lume mai crede ca modelul canadian de imigratie este unul exemplar. Apogeul a fost atins in urma cu 20 de ani, iar de atunci numarul strainilor stabiliti anual in Canada abia daca a scazut. Atunci, scopul declarat al autoritatilor era sa asigure aproape 1% din rata de crestere a populatiei exclusiv prin imigratie. E drept ca acest scop ambitios nu a fost atins niciodata, dar Canada accepta totusi in medie 250.000 de imigranti in fiecare an.

Dintre acestia, trei cincimi sunt specialisti cu inalta calificare, mai putin de 10% sunt azilanti sau refugiati, iar restul ajung in Canada prin procese de reintregire a familiei. Majoritatea imigrantilor obtine mai devreme sau mai tarziu cetatenia canadiana.

Punctajul canadian

* A fost introdus in 1967. De atunci a fost adaugit si amendat in repetate randuri.

* Cine intruneste numarul minim de puncte poate depune cerere pentru viza de imigrare fara a avea nevoie de promisiunea unui loc de munca din partea unui angajator.

* 90 de puncte sunt acordate dupa criterii precum: studii, cunostinte de limba, experienta profesionala, varsta si capacitate de integrare in societate.

* 10 puncte se acorda celor care au deja o oferta de munca.

* In 2003, numarul minim de puncte a fost scazut de la 75 la 67 pentru a acoperi deficitul de specialisti in anii de boom economic din Canada.

* Punctaj pe studii si experienta:

o Doctorat: 25 de puncte

o Liceu: 5 puncte

o Cel putin 4 ani experienta de munca: 21 de puncte

o Un an experienta: 15 puncte.

In prezent, Canada ofera permise de munca in 29 de domenii de activitate - in special in sanatate si gastronomie. Si totusi, canadienii se gandesc sa restranga imigratia.

Presiunea sociala, bat-o vina

Canada a reusit sa gestioneze efectele crizei economice internationale mai bine decat alte state industrializate. Totusi, o rata a somajului de 8% este prea mare pentru uzantele canadiene. Locurile de munca create in urma programelor guvernamentale ar trebui ocupate cu cetateni canadieni in loc sa fie adusi alti straini in tara, afirma criticii politicii imigrationiste, pana nu demult sacrosancte.

Studii arata de asemenea ca beneficiile demografice rezultate din imigratia tinerilor specialisti in Canada sunt anulate de presiunile pe care familiile acestora le exercita asupra bugetelor de asigurari sociale si de sanatate. Deocamdata, canadienii nu se gandesc sa stopeze stabilirea strainilor in tara lor. Dar un proces de selectie mai restrictiv nu i-ar deranja. (Deutsche Welle)

cuvinte-cheie: Canada | migratia

Comentarii (0)

 

Related news

Sus