Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.06.2010

R. Moldova cooperează cu Uniunea Europeană în domeniul Politicii de Securitate

R. Moldova cooperează cu Uniunea Europeană în domeniul Politicii de Securitate

Potrivit MAEIE, luni, 31 mai, la Bruxelles a avut loc reuniunea RM-UE privind cooperarea în domeniul Politicii de Securitate. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar cea a UE, de Carlos Fernandez-Arias, Ambasador COPS în cadrul Reprezentanţei Permanente a Spaniei la Bruxelles.

Părţile au discutat ultimele evoluţii interne în Republica Moldova, problematica transnistreană şi relaţiile cu statele terţe. Diplomaţii UE au reiterat sprijinul în procesul de implementare a agendei ambiţioase de reforme a Guvernului Republicii Moldova, apreciind rezultatele înregistrate într-o perioadă relativ scurtă. 

Unul dintre subiectele-cheie l-au constituit evoluţiile interne, inclusiv sub aspectul reformelor promovate în domeniul drepturilor omului, dimensiunii economice, justiţiei şi afacerilor interne, discuţiile fiind marcate de iminenţa demarării Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize.

De asemenea, părţile au realizat un schimb de opinii referitor la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Oficialii UE au reconfirmat importanţa reluării cît de curînd posibil a negocierilor în formatul 5+2. În acest sens, a fost apreciată dinamica discuţiilor recente de la Astana şi date asigurări că UE va căuta şi în continuare posibilităţi de a consolida sprijinul autorităţilor moldave. În contextul implementării măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, părţile au examinat aspectul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în raioanele de est ale Republicii Moldova.

În mod special, Natalia Gherman a apreciat contribuţia Misiunii EUBAM în procesul de gestionare a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean, salutînd decizia de prelungire a mandatului Misiunii pentru o nouă perioadă.

Cu ocazia reuniunii, doamna Gherman a avut o serie de întrevederi cu înalţi oficiali ai Uniunii Europene în vederea coordonării agendei de dialog politic între RM şi UE pentru luna iunie 2010.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus