Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-06-01/r-moldova-coopereaza-cu-uniunea-europeana-in-domeniul-politicii-de-securitate-16039.html
Data: Jun 1, 2010 (12:16)

R. Moldova cooperează cu Uniunea Europeană în domeniul Politicii de Securitate

Potrivit MAEIE, luni, 31 mai, la Bruxelles a avut loc reuniunea RM-UE privind cooperarea în domeniul Politicii de Securitate. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar cea a UE, de Carlos Fernandez-Arias, Ambasador COPS în cadrul Reprezentanţei Permanente a Spaniei la Bruxelles.

Părţile au discutat ultimele evoluţii interne în Republica Moldova, problematica transnistreană şi relaţiile cu statele terţe. Diplomaţii UE au reiterat sprijinul în procesul de implementare a agendei ambiţioase de reforme a Guvernului Republicii Moldova, apreciind rezultatele înregistrate într-o perioadă relativ scurtă. 

Unul dintre subiectele-cheie l-au constituit evoluţiile interne, inclusiv sub aspectul reformelor promovate în domeniul drepturilor omului, dimensiunii economice, justiţiei şi afacerilor interne, discuţiile fiind marcate de iminenţa demarării Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize.

De asemenea, părţile au realizat un schimb de opinii referitor la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Oficialii UE au reconfirmat importanţa reluării cît de curînd posibil a negocierilor în formatul 5+2. În acest sens, a fost apreciată dinamica discuţiilor recente de la Astana şi date asigurări că UE va căuta şi în continuare posibilităţi de a consolida sprijinul autorităţilor moldave. În contextul implementării măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, părţile au examinat aspectul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în raioanele de est ale Republicii Moldova.

În mod special, Natalia Gherman a apreciat contribuţia Misiunii EUBAM în procesul de gestionare a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean, salutînd decizia de prelungire a mandatului Misiunii pentru o nouă perioadă.

Cu ocazia reuniunii, doamna Gherman a avut o serie de întrevederi cu înalţi oficiali ai Uniunii Europene în vederea coordonării agendei de dialog politic între RM şi UE pentru luna iunie 2010.