Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.10.2009

Carl Bild: Suntem interesaţi în asigurarea unui mediu politic stabil favorabil implementării reformelor în Moldova

Carl Bild: Suntem interesaţi în asigurarea unui mediu politic stabil favorabil implementării reformelor în Moldova

Politica actualei guvernări de la Chişinău deschide noi perspective în relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei Carl Bildt în cadrul întrevederii de vineri cu preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu,  preşedinte interimar al Moldovei.

Suntem interesaţi în asigurarea unui mediu politic stabil favorabil implementării reformelor în Republica Moldova, a spus ministrul de externe suedez.

Întrevederea, la care a fost prezentă şi Troica Uniunii Europene, a avut loc în contextul Preşedinţiei suedeze în UE. Carl Bildt a precizat că scopul vizitei delegaţiei UE la Chişinău este de a stabili următorii paşi în relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Mihai Ghimpu a accentuat faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană are drept scop democratizarea Republicii Moldova, depăşirea crizei social-economice şi integrarea în Uniunea Europeană. AIE va susţine întru totul programul de activitate al noului Guvern. Potrivit spicherului, implementarea reformelor democratice şi dezvoltarea economică a republicii nu pot fi realizate cu succes fără stabilitate politică internă, dar şi fără sprijin financiar din exterior, de aceea se va pune accentul pe atragerea investiţiilor străine. În context, Mihai Ghimpu a adus mulţumiri Suediei pentru susţinerea acordată şi a îndemnat oamenii de afaceri suedezi să investească activ în economia Republicii Moldova.

„Vom realiza proiectele din cadrul Parteneriatului Estic, dar voinţa cetăţenilor noştri este de a ne încadra cât mai curând posibil în marea familie europeană. De aceea pledăm pentru includerea Republicii Moldova în pachetul balcanic, pentru libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în spaţiul UE. Carl Bildt a spus că UE este pregătită să înceapă negocierile privind semnarea Acordului de asociere cu Republica Moldova", a mai precizat preşedintele Parlamentului..

Preşedintele Legislativului şi-a exprimat speranţa că în viitorul apropiat se va reuşi alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, astfel finalizându-se procesul de formare a puterii în stat, fapt ce va asigura o stabilitate politică.

În afară de criza social-economică, Republica Moldova se mai confruntă şi cu problema transnistreană, de soluţionarea căreia, de asemenea, depinde stabilitatea politică din republică, a mai spus Mihai Ghimpu. În această ordine de idei, spicherul a solicitat susţinerea din partea UE şi SUA în reglementarea diferendului transnistrean.

Totodată, interlocutorii au menţionat faptul că şi dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova va fi în favoarea reglementării acestui conflict. Carl Bildt a reiterat poziţia Uniunii Europene în vederea susţinerii integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi necesitatea reluării negocierilor în formatul 5+2.

cuvinte-cheie: Bildt | Suedia

Comentarii (0)

 

Related news

Sus