Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
03.06.2009

Natalia Gherman a fost primită de regele Carl XVI al Suediei

Cu ocazia încheierii misiunii diplomatice, dna Natalia Gherman, Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Suediei, a fost primită, luni, 2 iunie, de către Regele Carl XVI Gustav.  Seful statului suedez a apreciat înalt nivelul dezvoltării relaţiilor moldo-suedeze în domeniul politic si cel economic, subliniind că recenta decizie a autorităţilor suedeze de a deschide o misiune diplomatică   la Chişinău  reprezintă o dovadă a importanţei pe care  Suedia o acordă relaţiilor cu Moldova.

Regele a subliniat că Moldova este un partener prioritar al Suediei în domeniul cooperării pentru dezvoltare, majoritatea programelor implementate cu fonduri suedeze fiind direcţionate în susţinerea eforturilor de integrare europeana a Republicii Moldova. Ambasadorul a adresat cuvinte de recunoştinţă din partea autorităţilor moldoveneşti pentru asistenţa acordată şi, în contextul preluării de către Suedia a Preşedinţiei UE în a doua jumătate a anului curent, a menţionat necesitatea impulsionării dialogului moldo-comunitar pentru avansarea relaţiilor contractuale cu UE la un nivel calitativ nou.

În cadrul discuţiei, au fost abordate şi aspecte ale proiectului bilateral de valorificare a trecutului istoric comun. Regele Carl XVI Gustav a apreciat cultura şi tradiţiile moldoveneşti, manifestându-şi interesul de a vizita mănăstirile situate pe teritoriul Republicii Moldova.  Monarhul a transmis un mesaj de susţinere adresat conducerii tării şi poporului Republicii Moldova, menţionând că Suedia va ramâne în continuare printre cei mai devotaţi parteneri în edificarea statului moldovenesc stabil şi prosper.

Amintim că decizia autorităţilor suedeze privind deschiderea unei ambasade la Chişinău a fost anunţată în martie 2009, în cadrul întrevederii ambasadorului Suediei în Moldova cu reşedinţa la Bucureşti, Mats Aberg cu preşedintele Parlamentului moldovean Marian Lupu.

Misiunea va fi deschisă în cadrul oficiului Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională la Chişinău. În cadrul întrevederii Mats Aberg l-a prezentat pe şeful  Misiunii lărgite în Republica Moldova a Ambasadei Suediei, Julius Liljestrom.

cuvinte-cheie: Suedia | Ambasada

Comentarii (0)

 

Related news

Sus