Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.10.2009

Guvernul nipon va finanţa trei proiecte în Moldova

Guvernul Japoniei a decis să aloce Republicii Moldova granturi în valoare totală de 213 mii 926 dolari SUA, pentru realizarea a trei proiecte în cadrul programului de granturi pentru proiectele securităţii umanitare "Kusanone".

Potrivit unui comunicat al ambasadei Japoniei în Moldova cu sediul la Kiev, acordurile de finanţare a proiectelor menţionate vor fi semnate la 7 octombrie curent de către ambasadorul Japoniei în Moldova Tadaşi Idzava şi reprezentanţii organizaţiilor recipiente a asistenţei nipone.

În cadrul primului proiect în valoare de 84 mii 650 dolari SUA va fi modernizat utiliajul medical al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic al Medicinii de Urgenţă din Moldova. În special va fi modernizat sistemul cnentralizat pentru gazelle medicale şi sistemele vacuum în blocul de operaţii şi în secţia de terapie intensivă. 

Al doilea proiect în valoare de 50 mii 721 dolari SUA prevede îmbunătăţirea condiţiilor de studii în gimnaziul din s. Hulboaca, comuna  Grătieşti prin procurarea mobilierului noi, a echipamenului sportiv şi a utilajului pentru orele de muncă.  În cadrul celui de-ai treilea proiect în valoare de 78 mii 555 mii dolari SUA va fi procurat utiaj medical nou  pentru spitalul raional din Anenii Noi (utilaj pentru diagnosticul ultrasonor, fibrogastroscop, un aparat pentru menţinerea artificială a respiraţiei, electrocardiograf, spirograf, instrumente chirurgicale, sterilizator).
 
Aceste proiecte vor fi al treilea, al  patrulea şi al cincilea proiecte în Moldova, finanţate în cadrul programului "Kusanone", creat de guvernul nipon pentru necesităţile ţărilor în curs de dezvoltare şi care finanţează proiecte, realizate de organizaţii neguvernamentale, spitale, şcoli şi alte instituţii non profit. Programul de asistenţă financiară  pentru securitatea umanitară „Kusanone” a fost semnat între guvernele Japoniei şi Republicii Moldova în anul 2006.
   
Aceste granturi fac parte din Programul oficial de asistenţă pentru dezvoltare a guvernului nipon pentru Republica Moldova. Până în prezent Japonia a alocat în total Republicii Moldova asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 70,5 mil. dolari SUA.

cuvinte-cheie: Japonia | grant

Comentarii (0)

 

Related news

Sus