Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.08.2009

Imedia: Comentariile analiştilor politici vizavi de decizia PCRM: pericolul alegerilor anticipate este destul de mare

Comentatorul politic Petru Bogatu a declarat pentru Imedia că „pericolul unor alegeri anticipate este acum destul de mare, dar mult depinde de modul în care AIE va trece de primul test – alegerea preşedintelui Parlamentului”.  „În cazul în care acesta va fi ales fără probleme, situaţia ar putea să se schimbe, încât unitatea aparentă a PCRM să ridice nişte semne de întrebare”, consideră Petru Bogatu.  

Totodată, Bogatu este de părere că „în spatele deciziei PCRM de a respinge dialogul cu  AIE stă disperarea”.
 
„Alianţa s-a constiuit deja, iar faptul că PCRM încearcă să-şi creeze propria coaliţie nu este altceva decât o fraudă anunţată, deoarece a căuta să-ţi faci o proprie coaliţie de centru-stânga înseamnă mai întâi să spargi prin corupţie coaliţia deja formată. Privit din acest punct de vedere, planul comuniştilor este pe de o parte perfid, iar pe de alta de-a dreptul vulgar. În plus, el aminteşte foarte mult declaraţiile lui Vladimir Voronin din aprilie când acesta spunea că PCRM nu va negocia cu partidele, ci cu deputaţi în parte. Acuma, s-a schimbat situaţia în comparaţie cu aprilie, dar în fond intenţiile comuniştilor sunt aceleaşi – de a juca neregulamentar. Vedem că avem de a face cu o forţă politică profund imorală, întrucât ea etaliează un cinism ostentativ, lucru care cred că va fi taxat, până la urmă. E o stratagemă politică care se va întoarce împotriva lor, cum s-a întors şi sloganul „Să ne aparăm Patria!”, deoarece nu cred că, în actualele condiţii, se va încumeta cineva din cadrul AIE să dea curs  unei cereri deschise de corupţie”, a precizat Petru Bogatu.

La rândul său, analistul politic Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT a declarat pentru Imedia că plenara comuniştilor din 22 august „a avut menirea să stabilească sarcini de ordin tactic, cu scopul de a încerca ulterior să obţină şi o victorie strategică”.

„La această etapă, sub aspect tactic, comuniştii au trei puncte pe care intenţionează să le realizeze. Primul se referă la vizita lui Vladimir Voronin la Soci prin care a vrut să demonstreze că Rusia susţine PCRM şi a cesta este un mesaj clar pentru a menţine unitatea partidului şi, eventual, pentru a păstra simpatiile electoratului care ar vota pentru comunişti.  Al doilea punct tactic este îndreptat spre scindarea opoziţiei prin mesaje de genul că PCRM este fracţiunea cea mai puternică, nu recunoaşte AIE şi că nu va dialoga cu această Alianţă care este o instituţie informală, ci doar cu fiecare din fracţiunile noi reprezentate în Parlament. Iar cel de al treilea punct se referă la menţinerea unităţii partidului pentru a nu admite ca eventuali deputaţi din fracţiunea PCRM să intre în dialog cu AIE când se va ajunge la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova. Cred că, la această etapă, plenara şi-a pus drept scop să soluţioneze aceste probleme pentru a crea câmp de manevră pentru jocurile politice de mai departe. La această etapă, putem spune că tactica comuniştilor ne sugerează că probabilitatea alegerilor anticipate este de aproximativ 50 la 50 şi totul depinde de jocul pe care îl va face AIE”, a subliniat Igor Boţan.

El a mai spus că  „în situaţia care s-a creat, ţinând cont că dispune de o majoritate (chiar dacă  fragilă), AIE ar putea să formeze o singură fracţiune parlamentară şi astfel să se formalizeze ca cea mai puternică formaţiune şi atunci tot planul tactic al comuniştilor va fi răsturnat, iar Alianţa va avea de obţinut dividente politice foarte importante  de ordin strategic”. „Iar dacă, ulterior, vor apărea probleme de ordin juridic, AIE ar putea interveni şi revedea regulamentul Parlamentului”, a precizat analistul. 
     
Expertul independent Vlad Lupan consideră că decizia PCRM de a respinge dialogul cu AIE „confirmă temerile anterioare că comuniştii vor merge pe formula alegerilor anticipate”.

„Pentru ei este unica posibilitate de a influenţa situaţia. Probabil, ei vor bloca atât alegerea Preşedintelui, cât şi nominalizarea primului ministru, ceea ce va prelungi criza politică din Republica Moldova. Or, acum nici nu mai putem vorbi despre o opoziţie responsabilă din partea PCRM cum afirmau recent însuşi comuniştii că ar putea accepta. Este clar că sunt interesaţi, în exclusivitate, să se menţină la putere prin orice metodă. Deci, vor manifesta interes pentru convocarea unor alegeri anticipate şi pentru păstrarea controlului asupra Guvernului, în special a unor ministere cum al fi cel de Interne sau al Dezvoltării Informaţionale, importante pentru desfăşurarea scrutinului, aşa cum sunt organizate ele de PCRM, adică  într-o manieră incorectă”, a arătat Vlad Lupan.

El a menţionat că „în aceste condiţii,  AIE ar trebui să se adreseze, pe de o parte, partenerilor externi pentru ajutor  în deblocarea crizei politice, iar, pe de altă parte, să continue activitatea în cadrul Parlamentului, să se pregătească de alegeri anticipate şi, eventual, să schimbe conducerea unor structuri care se subordonează direct Parlamentului, încât să diminueze din posibilitatea ca PCRM  să manipuleze cu structurile guvernamentale în procesul de alegeri”.       

Analistul Vladislav Kulminski afirmă că „din păcate, se  adeveresc îngrijorările mai multor observatori privind pericolul unei confruntări, scenariu dintre cele mai proaste pentru ţară”.

„Creşte posibilitatea unui blocaj constituţional, încât Moldova ar putea intra într-o perioadă a dualităţii puterii, când abilităţile vor fi revendicate dur de părţile implicate în conflict. Coaliţia comite aceeaşi greşeală ca şi PCRM după alegerile din 5 aprilie. Atunci PCRM şi-a supraestimat forţele şi nu a reuşit să deblocheze situaţia. Acum, partidele liberale, în loc să lanseze o iniţiativă de guvernare comună a ţării, urmează aceeaşi logică eronată, supraestimându-şi forţele şi cerându-le comuniştilor, de facto, să capituleze. Şi asta în condiţiile în care coaliţia nu poate deveni o guvernare integră. Colaiţia nu are suficiente puteri pentru a merge pa varianta înlocuirii radicale a puterii şi marginalizării PCRM. De aceea, sarcina ei primordială în această perioadă este demonopolizarea  controlată şi evolutivă a puterii politice şi a sistemului economic. Coaliţia ar trebui să părăsească logica confruntării şi să meargă pe o cale evolutivă, elaborând un proiect de deblocare a situaţiei care ar permite PCRM să-şi păstreze imaginea, dar şi unele pârghii de influenţă. O asemenea abordare ar permite crearea unei puteri alternative şi încetarea treptată a unei perioade de dominare totală a PCRM în politica moldovenească”, susţine Vladislav Kulminski.

cuvinte-cheie: comentarii

Comentarii (0)

 

Related news

Sus