Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.04.2009

Eventualele nelinişti sociale după alegeri ar putea nemulţumi Europa, consideră un cercetător german în politică

Eventualele nelinişti sociale după alegeri ar putea nemulţumi Europa, consideră un cercetător german în politică

“Eventualele nelinişti sociale după alegeri ar putea deveni destul de neplăcute pentru imaginea R.Moldova şi pentru şansele ei de a obţine un accord de asociere cu UE”, consideră Anneli Ute Gabaniy, cercetător la Fundaţia pentru ştiinţă şi politică din Berlin.

Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, Anneli Ute Gabaniy a menţionat că pentru Republica Moldova, pentru interesul naţional, este importantă păstraea stabilităţii sociale şi politice, condiţii impuse de UE şi SUA.

Totodată, Anneli Ute Gabaniy a pus la îndoială legitimitatea scrutinului, dar a optat, totuşi pentru găsirea unui compromis pentru a nu permite instabilitatea. “Trebuie sa fim conştienţi de faptul că democraţia înseamnă şi posibilitatea de coalizare între toate partidele democratice, iar punerea de acord a programelor, chiar şi diferite, după cum se vede şi din pratica unor coaliţii mari, de exemplul cum este în Germania, trebuei să fie posibil în principiu”, a declarat cercetătoarea.
 
Ea a calificat drept destul de periculoasă idea liderului PCRM Vladimir Voronin de a desprinde persoane individuale din complexul unor partide democratice stabilite, în scopul obţinerii voturilor necesare pentru votarea noului preşedinte.

Încercând să explice succesul PCRM în recentele alegeri parlamentare Anneli Ute Gabaniy a spus că acesta se datorează în mare parte sloganului de pace socială, pace politică, stabilitate, promovat de PCRM în actuala campanie electorală. “Luând în consideraţie situaţia mentală a unor oameni “timoraţi de spectrul crizei, care a fot ridicat la maximum de către opoziţie şi spectrul unui război, care a fost destul de viu în mintea oamenilor după războiul din Georgia din anul trecut, sloganurile comuniştilor bazate pe ceea ce oamenii cunosc şi nu pe instabiitatea care era ameninţată societatea moldovenească după o eventuală schimbare radicală, cred că este de înţeles acest rezultat”, a opiniat Anneli Ute Gabaniy
.       
În opinia cercetătoarei germane, opoziţia nu a reuşit să cunoască popiulaţia care a fost decisivă la acest vot, să o cunoască îndeajuns de bine pentru a miza pe interesele ei ascunse, nemărturisite. “S-a auzit foarte clar  că PCRM a reuşit să aibă câştig de cauză în regiunile unde populaţia rurală este foarte bine reprezentată şi în regiune unde populaţia nu are un nivel professional prea ridicat. Este un electoral timorat, îmbătrânit, iar darurile electorale, pensiile ridicate cred că şi-au făcut efectul”, a spus Anneli Ute Gabaniy.
 
Ceea ce a avut un impact deosebit este faptul că legea permite implicarea foarte activă a preşedintelui ţării în lupta electorală. “S-a văzut foarte clar că o populaţie care îşi mai doreşte un “tătuc”, care se implică activ în lupta electorală, poate deveni un factor care aduce cel puţin 10% în plus în favoarea PCRM”, a mai spus Anneli Ute Gabaniy.

Totodată, în opinia analistului politic Igor Boţan, imediat după alegeri partidele de opoziţie se vor ciocni de problema validării mandatelor deţinătorilor "dublei cetăţenii", deoarece PCRM a transmis un semnal foarte clar, în acest sens, retrăgându-şi din lista de candidaţi persoanele cu dublă cetăţenie. Potrivit lui Boţan un eventual conflict în acest sens poate bloca negocierile privind alegerea organelor de conducere a Parlamentului şi a şefului statului, fapt ce va avea consecinţele grave pentru stabilitatea politică, mai cu seamă că evenimentele se vor derula pe fundalul aprofundării consecinţelor crizei economice şi financiare.

Potrivit lui Boţan, PCRM şi-a organizat campania de parcă nici nu ar fi existat vreodată Planul de Acţiuni EU-Moldova şi obligaţiile asumate în cadrul acestuia. Comportamentul partidului de guvernămînt şi al partenerilor acestuia au aţintit spre polarizarea spectrului politic şi antagonizarea opoziţiei. Campania extrem de "tehnologizată" a PCRM, incluzînd: vaste acţiuni de intoxicare mediatică prin intermediul "media-holding-urilor"; utilizarea din abundenţă a resurselor administrative, inclusiv a ajutoarelor umanitare; oferirea cadourilor electorale, precum "pîinea electorală", mai ieftină, procedură confirmată şi prin "cumpărarea" voturilor cetăţenilor contra bani bugetari sau a schimbului "covorului şefului statului" pe voturile cetăţenilor, darea în exploatare, în prezenţa liderilor PCRM, a unor obiecte de menire socială în plină campanie electorală etc. “Aceasta pare a fi principala sursă de recuperare a rating-ului căzut în 2007”, Consideră Boţan, menţionând că opoziţia a răspuns, pe potrivă, comiţând abateri de 10%, în felul acesta a justificat pe deplin încălcările PCRM de 90%.

"Coaliţiile civice de alternativă" anume pe acest fapt îşi bazează activitatea, concluzionând că "atât partidul de guvernământ, cât şi opoziţia au comis încălcări, dar în general totul a fost calm". Nimeni nu şi-a amintit de "codul de conduită electorală". În consecinţă, situaţia post-electorală poate fi una extrem de tensionată,, mai menţionează Igor Boţan.

cuvinte-cheie: alegeri | comentarii

Comentarii (0)

 

Related news

Sus