Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.07.2009

Mandatul EUBAM a fost prelungit

Potrivit MAEIE, directoratul Relaţii Externe al Comisiei Europene a informat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova despre faptul că mandatul Misiunii Comisiei Europene de asistenţă la frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM) a fost prelungit pe o perioadă de 2 ani începând cu 1 decembrie 2009.

Activitatea Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la frontiera dintre Moldova şi Ucraina a fost lansată la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a Preşedintelui Republicii Moldova şi a Preşedintelui Ukrainei. Misiunea este un organ de consultanţă şi tehnic. Ea nu are putere executivă.

Obiectivele Misiunii sunt: colaborarea cu Moldova şi Ucraina în scopul armonizării standardelor şi procedurilor lor de gestionare a frontierei cu cele în vigoare în statele-membre ale UE;  asistarea la întărirea capacităţilor profesioniste ale serviciilor vamale şi de frontieră ale Moldovei şi Ucrainei la nivel operaţional; dezvoltarea capacităţilor de analiză a riscurilor; perfecţionarea cooperării şi a complementării reciproce a serviciilor vamale şi de frontieră cu alte agenţii de executare a legilor; promovarea cooperării transfrontaliere.

Iniţial activitatea Misiunii a fost programată pentru 2 ani, însă în 2007 mandatul EUBAM a fost extins încă pentru 2 ani – până în noiembrie 2009.

Sediul central se află în oraşul Odessa, Misiunea dispunând în prezent de 6 oficii în teren amplasate la frontiera moldo-ukraineană – 3 de partea moldovenească şi 3 de cea ukraineană. În prezent, Misiunea constă dintr-un personal de 230 de colaboratori ce include 119 angajati internaţionali din 22 state-membre ale UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Marea Britanie), 3 ţări din CSI (Gerogia, Kazahstan, Tadjikistan) şi 111 angajaţi locali (din Moldova şi Ucraina).

Misiunea oferă training la locul de muncă şi consultanţă oficialităţilor moldovene şi celor ukrainene, sporindu-le în acest mod capacităţile de executare eficientă a controalelor vamale şi transfrontaliere şi de supraveghere a frontierei.

Bugetul Misiunii prevăzut până în noiembrie 2007 constituia 20,2 milioane de euro, iar din decembrie 2007 până în noiembrie 2009 - 24 mil. euro.

La etapele următoare, finanţarea se va efectua în baza Programului de activitate regională TACIS. Suplimentar la finanţarea de către CE a bugetului de bază al EUBAM, un şir de state-membre UE oferă de asemenea contribuţii directe la Misiune, finanţând activitatea specialiştilor în domeniul frontierei delegaţi la Misiune din propriile servicii naţionale.

Misiunea coordoneaza un proiect de 9 milioane de euro finantat de Comisia Europeana sub denumirea de BOMMOLUK ( Imbunatatirea Controlului Frontierei la hotarul moldo-ucrainean). Prima parte a proiectului se focalizeaza asupra procurarii de utilaje, dezvoltarea analizei riscurilor si cursurilor de instruire pentru colaboratorii de la punctele mixte de trecere a frontierei.

Frontiera de stat moldo-ukraineană alcătuieşte 1.222 km în lungime, având 955 km de frontieră „verde” şi 267 km de frontieră „albastră”. Cele 67 de puncte oficiale permanente de trecere a frontierei de stat includ punctele de trecere internaţionale, interstatale şi locale. În zilele de sărbătoare se deschid suplimentar încă 2 puncte. 470 km ai acestei frontiere din partea moldovenească se află cub controlul aşa-numitelor autorităţi a regiunii transnistrene a Moldovei, incluzând 25 de puncte oficiale de trecere spre Ukraina (5 internaţionale, 8 interstatale şi 12locale). „Frontiera internă” dintre regiunea transnistreana şi alte regiuni ale Moldovei nu este monitorizată de grănicerii moldoveni, dar există posturi vamale mobile asistate de poliţie la intersecţiile rutiere.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus