Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-07-27/mandatul-eubam-a-fost-prelungit-11207.html
Data: Jul 27, 2009 (21:20)

Mandatul EUBAM a fost prelungit

Potrivit MAEIE, directoratul Relaţii Externe al Comisiei Europene a informat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova despre faptul că mandatul Misiunii Comisiei Europene de asistenţă la frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM) a fost prelungit pe o perioadă de 2 ani începând cu 1 decembrie 2009.

Activitatea Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la frontiera dintre Moldova şi Ucraina a fost lansată la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a Preşedintelui Republicii Moldova şi a Preşedintelui Ukrainei. Misiunea este un organ de consultanţă şi tehnic. Ea nu are putere executivă.

Obiectivele Misiunii sunt: colaborarea cu Moldova şi Ucraina în scopul armonizării standardelor şi procedurilor lor de gestionare a frontierei cu cele în vigoare în statele-membre ale UE;  asistarea la întărirea capacităţilor profesioniste ale serviciilor vamale şi de frontieră ale Moldovei şi Ucrainei la nivel operaţional; dezvoltarea capacităţilor de analiză a riscurilor; perfecţionarea cooperării şi a complementării reciproce a serviciilor vamale şi de frontieră cu alte agenţii de executare a legilor; promovarea cooperării transfrontaliere.

Iniţial activitatea Misiunii a fost programată pentru 2 ani, însă în 2007 mandatul EUBAM a fost extins încă pentru 2 ani – până în noiembrie 2009.

Sediul central se află în oraşul Odessa, Misiunea dispunând în prezent de 6 oficii în teren amplasate la frontiera moldo-ukraineană – 3 de partea moldovenească şi 3 de cea ukraineană. În prezent, Misiunea constă dintr-un personal de 230 de colaboratori ce include 119 angajati internaţionali din 22 state-membre ale UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Marea Britanie), 3 ţări din CSI (Gerogia, Kazahstan, Tadjikistan) şi 111 angajaţi locali (din Moldova şi Ucraina).

Misiunea oferă training la locul de muncă şi consultanţă oficialităţilor moldovene şi celor ukrainene, sporindu-le în acest mod capacităţile de executare eficientă a controalelor vamale şi transfrontaliere şi de supraveghere a frontierei.

Bugetul Misiunii prevăzut până în noiembrie 2007 constituia 20,2 milioane de euro, iar din decembrie 2007 până în noiembrie 2009 - 24 mil. euro.

La etapele următoare, finanţarea se va efectua în baza Programului de activitate regională TACIS. Suplimentar la finanţarea de către CE a bugetului de bază al EUBAM, un şir de state-membre UE oferă de asemenea contribuţii directe la Misiune, finanţând activitatea specialiştilor în domeniul frontierei delegaţi la Misiune din propriile servicii naţionale.

Misiunea coordoneaza un proiect de 9 milioane de euro finantat de Comisia Europeana sub denumirea de BOMMOLUK ( Imbunatatirea Controlului Frontierei la hotarul moldo-ucrainean). Prima parte a proiectului se focalizeaza asupra procurarii de utilaje, dezvoltarea analizei riscurilor si cursurilor de instruire pentru colaboratorii de la punctele mixte de trecere a frontierei.

Frontiera de stat moldo-ukraineană alcătuieşte 1.222 km în lungime, având 955 km de frontieră „verde” şi 267 km de frontieră „albastră”. Cele 67 de puncte oficiale permanente de trecere a frontierei de stat includ punctele de trecere internaţionale, interstatale şi locale. În zilele de sărbătoare se deschid suplimentar încă 2 puncte. 470 km ai acestei frontiere din partea moldovenească se află cub controlul aşa-numitelor autorităţi a regiunii transnistrene a Moldovei, incluzând 25 de puncte oficiale de trecere spre Ukraina (5 internaţionale, 8 interstatale şi 12locale). „Frontiera internă” dintre regiunea transnistreana şi alte regiuni ale Moldovei nu este monitorizată de grănicerii moldoveni, dar există posturi vamale mobile asistate de poliţie la intersecţiile rutiere.