Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.07.2009

Comisarul CoE pentru Drepturile Omului cere R. Moldova "toleranţă zero" faţă de abuzurile poliţiei

Comisarul CoE pentru Drepturile Omului cere R. Moldova

Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, care a publicat vineri raportul privind incidentele din R. Moldova, a cerut "toleranţă zero" faţă de abuzurile din sistemul judiciar şi o evaluare temeinică a comportamentului ofiţerilor de poliţie şi a superiorilor lor.

Comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, şi delegaţia sa au efectuat deplasarea în R. Moldova la două săptămâni şi jumătate după demonstraţiile din 7 aprilie, iar cercetările pentru realizarea raportului publicat vineri s-au axat pe modul în care au fost tratate persoanele reţinute de poliţie.

Numeroasele cazuri de aplicare a relelor tratamente după şi în timpul demonstraţiilor postelectorale din 6-7 aprilie "trebuie abordate cu seriozitate, pentru a reinstaura climatul de încredere", spune una dintre cele mai importante concluzii ale raportului CoE. "Sunt necesare acţiuni ferme pentru a impune o atitudine de 'toleranţă zero' faţă de relele tratamente în întregul sistem judiciar", a declarat Hammarberg, cu ocazia publicării raportului.

"Este evident că există necesitatea de a reevalua comportamentul individual al ofiţerilor de poliţie, dar şi a responsabilităţii superiorilor lor", a spus comisarul. "Am speranţa că dorinţa exprimată de autorităţile moldovene de a remedia situaţia şi de a asigura asumarea responsabilităţii va fi urmată de acţiuni concrete şi susţinute", a completat oficialul CoE.

În plus, Hammarberg a subliniat că "procurorii, judecătorii, ofiţerii de poliţie şi avocaţii ar trebui să fie atenţi la acuzaţiile şi semnele unor posibile cazuri de rele tratamente, fiind nevoie de o monitorizare temeinică şi o raportare a rănilor suferite în centrele de detenţie".

Comisarul consideră că presiunea exercitată asupra mass-media şi a ONG-urilor implicate în monitorizarea acuzaţilor de încălcare a drepturilor omului este inacceptabilă. "Libera exprimare şi informare ar trebui să fie protejate, inclusiv pe timp de criză. În acelaşi timp, profesioniştii din presă ar trebui să facă un efort intensificat pentru a-şi însuşi standardele etice şi profesionale", a spus Hammarberg.

Comisarul pentru drepturile omului a recomandat realizarea unor anchete temeinice şi complexe în ceea ce priveşte evenimentele postelectorale. "În afara clarificării chestiunii care ţine strict de alegeri, este esenţial ca evoluţiile din timpul demonstraţiilor, inclusiv actele violente şi măsurile eşuate de a controla revolta, să fie investigate. Trebuie să existe urmări prompte ale încălcărilor drepturilor omului, mai ales în ceea ce priveşte relele tratamente aplicate de poliţie. Anchetele trebuie să fie independente, imparţiale, transparente şi percepute ca fiind credibile de către cetăţenii R. Moldova", a subliniat Hammarberg.

Majoritatea persoanelor intervievate de comisar şi de delegaţia pe care a condus-o, arestate ca urmare a evenimentelor postelectorale, au acuzat că au fost bătute - unele foarte grav - de către ofiţeri de poliţie. În unele cazuri, expertul medical care l-a însoţit pe Hammarberg a putut observa semne fizice care dovedeau aceste acuzaţii, se arată în raport. În plus, fişele medicale din centrele de detenţie vizitate făceau referire la răni care corespundeau cu acuzaţiile făcute.

Comisarul a mai subliniat în raportul său că nu mai trebuie "să se permită niciodată ca astfel de încălcări, la scală largă, ale drepturilor fundamentale la libertate să aibă loc".

În ceea ce priveşte cele trei decese din timpul violenţelor, expertul medical al delegaţiei CoE a examinat rapoartele de autopsie şi a făcut anumite observaţii. Astfel, acesta a arătat că o serie de chestiuni au rămas neclare şi că multe întrebări au rămas fără răspuns. Astfel, mai sunt necesare investigaţii temeinice pentru a elucida cauzele deceselor.

"Evenimentele violente din aprilie au fost un şoc pentru numeroşi cetăţeni ai R. Moldova şi au fost în centrul multor controverse. Interlocutorii intervievaţi de delegaţie au exprimat, în mod unanim, părerea că perioada respectivă va fi văzuta ca fiind un capitol dificil pentru R. Moldova, un capitol care a determinat o serie de regrese în dezvoltarea apărării valorilor şi drepturilor fundamentale. Stabilirea cu claritate a faptelor ar putea contribui la vindecarea gravei traume pe care au suferit-o cetăţenii moldoveni", se mai arată în raport.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE Bogdan Aurescu a avut miercuri o întrevedere cu Thomas Hammarberg, iar unul dintre principalele subiecte abordate au fost evoluţiile din R. Moldova în perspectiva viitoarelor alegeri.

Bogdan Aurescu reiterase aprecierea părţii române pentru reacţia comisarului Hammarberg faţă de încălcările drepturilor omului din R. Moldova în urma alegerilor din luna aprilie şi a sugerat necesitatea prevenirii, pe viitor, a apariţiei unor astfel de situaţii.

Totodată, secretarul de stat român îşi exprimase miercuri speranţa că raportul lui Thomas Hammarberg privind evenimentele din aprilie va conduce la clarificarea informaţiilor privind abuzurile masive şi la responsabilizarea persoanelor vinovate de încălcarea drepturilor omului. NewsIn

cuvinte-cheie: Hammarberg

Comentarii (0)

 

Related news

Sus