Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.07.2009

În viitorul parlament ar putea accede 5 formaţiuni politice

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, dintre respondenţii care impărtăşesc anumite convingeri politice, 29,7% ar fi votat pentru PCRM, relevă sondajul realizat de Asociaţia Demografilor şi Sociologilor din Moldova, prezentat miercuri, 15 iulie.

Totodată, 13,3% ar fi votat pentru Partidul Liberal (PL), 12,8% - pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), pentru Alianţa Moldova Noastră - 7,9%, pentru Partidul Democrat din Moldova - 7,1%.

Celelalte partide politice ar acumula sub 3%. În acelaşi timp, 23,4% din respondenţi au declarat că nu ştiu cu cine să voteze.

Potrivit sondajului, peste 67% din respondenţi susţin că vor ieşi să voteze. În acelaşi timp, doar 53% din ei sînt interesaţi de politică, iar 22% nu sunt interesaţi deloc de acest domeniu.

34% din moldoveni salută blocarea de către cele trei partide de opoziţie alegerea preşedintelui ţării. Totodată, mai mulţi (43%) o consideră drept un gest negativ, în timp ce 6 % sunt indiferenţi faţă de alegerea preşedintelui, iar 17% nu au şriut ce să răspundă.  

Potrivit respoendenţilor, cele mai bune relaţii Moldova le are cu Federaţie Rusă (81%), urmată de Ucraina (64%), UE (46%), SUA (43%), România (22%).

De notat că înrăutăţirea relaţiilor dintre Moldova şi România a fost percepută foarte bine de populaţie, drept dovadă fiind descreşterea de două ori a numărulşui de respondenţi care afirmă că Moldova a re o relaţi bună cu România. Astfel, în martie  2009, ponderea celor care au spus că relaţiile cu ţara de peste Prut sunt bune şi foarte bune era 58%, faţă de 22% în actualul sondaj. 

În ce priveşte relaţiile cu UE şi NATO, aici preferinţele nu s-au schimbat, majoritatea populaţiei (70%) pledând pentru aderarea la UE, iar o pătrime (25%) pentru aderarea la NATO.

Circa 77% din moldoveni simt afectaţi de criza financiară globală

Potrivit sondajului, doar 8,4% din respondenţi au spus că nu sunt afectaţi de crizăa globală, în timp ce alţii 14,3% nu au ştiut ce să răspundă. Totodată, aproximativ 43% din respondenţi au apreciat situaţia economică în Moldova ca fiind mai proastă decât cu 5 ani în urmă, în timp ce circa o treime au spus că situaţia e puţin mai bună în prezent. Întrebaţi cum cred că se va schimba situaţia în Moldova peste 2 ani, 19,3% cei intervievaţi au spus că situaţia va fi puţin mai bună, iar 3,2% - mult mai bună.

Totodată, 32,3% consideră că situaţia va rămâne neschimbată, 11,6% consideră că situaţia economică a ţării va fi puţin mai proastă, iar 11,8% - mult mai proastă.

La modul general, 53,7% din populaţie consideră că în Moldova evenimentele se dezvoltă într-o direcţie greşită.

Problemele care preocupă cel mai mult populaţia sunt: creşterea preţurilor la produsele alimentare şi resursele energetice (69%), situaţia politică (44%), şomajul (40%), corupţia funcţionarilor publici (30%), lupsa încălzirii pe timp de iarnă (20%), criminalitatea şi încălcarea drepturilor omului (18%), exodul peste hotare (17%).

În ceea ce priveşte nivelul încrederii populaţiei faţă de diferite instituţii, pe locul întâi se plasează biserica - cu 81%. Totodată,  54% au încredere în armată, 53% - în administraţia locală, 51% - în presă, 41% - în preşedintele ţării, 38% - în Guvern şi 35% în organizaţiile internaţionale. În instituţiile bancare are încredere doar o treime din populaţie.

Sondajul "Vox-Populi - iulie 2009" a fost realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova în perioada 1-10 iulie pe un eşantion de 1 592 de respondenţi din 75 de localităţi ale ţării (fără regiunea transnistreană), cu o marjă de eroare maximă de 2,6%.

 

 

cuvinte-cheie: sondaj | Vox-Populi

Comentarii (0)

 

Related news

Sus