Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.11.2008

Moldova merge într-o direcţie greşită, arată un nou sondaj “CBS AXA”

Sondajul “CBS AXA” confirmă rezultatele barometrului de opinie – 60,8% din moldoveni consideră că ţara lor merge într-o direcţie greşită. Sondajul Centrului de investigaţii sociologice CBS AXA a fost făcut public în cadrul lansării, marţi, la Chişinău, a Coaliţiei civice 2009 pentru alegeri libere şi corecte. Sondajul a fost efectuat în cadrul programului Fundaţiei Eurasia pentru pentru sustinerea unor alegeri parlamentare libere şi corecte în 2009. Sondajul face parte din studiu privind cadrul legislativ şi electoral din Moldova in preajma alegerilor - „Contextul preelectoral”. Sondajul a fost realizat în perioada 22 septembrie – 1 octombrie, pe un eşantion 1259 de persoane adulte şi este reprezentativ pentru Moldova. Marja de eroare este de ±2,8%.
Potrivit sondajului, printre problemele care provoaca cea mai mare nelinişte a populaţiei se numără: sărăcia – 64,2%; şomajul 35,8%; corupţia – 29,4%; viitorul copiilor – 34,4%.

Foarte mulţumiţi de felul în care traiesc în prezent s-au declarat 1,3% din intervievaţi; 25,6% - destul de mulţumiţi, 53,9% - nu prea mulţumiţi, iar 18,7% - deloc mulţumiţi.

37% cred ca vor trai mai bine după ce Moldova va adera la Uniunea Europeană, iar 28,% - nu cred în acest lucru.

Totodată, 39,5% din populaţia Moldovei consideră că regimul din ţară este autoritar sau dictatorial. De asemenea, doar 28,5% recunosc alegerile din Moldova drept libere şi corecte, faţă de 58,9% de răspunsuri contrare. 71,4% din respondenţi consideră că rezultatele alegerilor sunt falsificate de partide (49%), Guvern (26%) sau organizaţii electorale (20%).
41,4% din respondenţi s-au declarat adepţii  ideilor de orientare socialistă (comunism, socialism şi democratie socială) şi doar 16,6% in favoarea ideilor de orientare de dreapta sau curentelor liberale.

Sondajul CBS AXA confirmă datele publicate de Barometrul de opinie publică în urmă cu trei săptămâni, care credita PCRM cu 47,5%.

Calculat din numărul celor care au exprimat o opţiune de vot, cele mai mari şanse le au Partidul Liberal (PL), cu 10,2 %, Partidul Social Democrat (PSD), cu 9,3 %, Alianţa Moldova Noastră (AMN), cu 6,8 %, şi Partidul Liberal Democrat (PLDM), cu 6,3 %. Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) şi Partidul Democrat (PD) sunt plasate sub pragul electoral, fiind susţinute de aproximativ 4 % din electorat.

cuvinte-cheie: sondaj | alegeri | CBS AXA | Coalitia 2009

Comentarii (0)

 

Related news

Sus