Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.06.2009

Moldova vrea din nou energie electrica ucraineană

Publicaţia ucraineană "Delo" a anunţat joi,  că Ucraina a început negocierile privind reluarea exportului energiei electrice în Moldova. Potrivit ministrului Combustibilului şi Energeticii din Ucraina, Iuri Prodan, livrările de energie electrică în Moldova ar putea începe deja luna viitoare, deoarece „astfel de propuneri deja au venit de la autorităţile moldoveneşti".

Iuri Prodan a precizat că volumul livrărilor poate atinge 500-700 megavaţi. Această cifră se apropie de capacitatea de tranzit maximă a reţelelor transfrontaliere coordonată de cele două ţări (orinetativ 1000 megavaţi).

Alte detalii ale negocierilor deocamdată nu au fost oferite. Reprezentanţii întreprinderii de stat „Ucrinterenergo", care este un exportator monopolist al energiei electrice, au refuzat să comenteze acest subiect. Conducerea companiei moldoveneşti Energocom, care realizează importurile, deocamdată se abţine de la comentarii.

Amintim că Moldova a renunţat la energia electrică ucraineană la începutul anului 2009, odată cu semnarea de către Energocom şi „Inter RAO EES" a contractului privind livrarea energiei electrice de la CERS Moldovenească, care  aparţine companiei ruse. Acordul este valabil până la 31 martie 2010 şi  prevede livrări lunare în volum de 200-220 mil. kilovat-oră la un preţ de 5,6-5,8 cenţi americani pentru un kilovat-oră. În acelaşi timp, „Ucrinterenergo" a oferit Moldovei un preţ cu 10% mai mic, însă această propunere a fost respinsă de autorităţile moldovene.

Reluarea actuală a negocierilor între Ucraina şi Moldova, în opinia unor analişti ucraineni, este legată de dorinţa Chişinăului de a renunţa parţial la energia electrică de la CERS Moldovenească sau de a obţine o reducere preţului acesteia.

cuvinte-cheie: CERS Moldovenească | Ucraina | electrică | energie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus