Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.04.2009

Opoziţia cere investigarea tulburărilor de către o comisie internaţională; V. Voronin cere liberă circulaţie pentru moldoveni în regim de urgenţă

După întrevederea cu Javier Solana, Vladimir Voronin a declarat că a primit sfaturi foarte bune de la înaltul comisar referitoare la stabilizarea situaţiei din Moldova. Voronin a spus că este mulţumit că Moldova a depăşit criza politică din zilele 6 şi 7 aprilie şi a adăugat că fracţiunea majoritară a Partidului Comuniştilor din viitorul Parlament va depune toate eforturile ca legislativul să funcţioneze normal. Voronin a mai spus că a solicitat „respectuos ca UE să discute în regim de urgenţă acordarea liberei circulaţii moldovenilor în spaţiul comunitar”.

Înaltul comisar a declarat, la rândul său, că va sprijini îmbunătăţirea regimului de circulaţie a moldovenilor în UE dar şi perfecţionarea prevederilor noului acord de cooperare RM-UE care în curând va începe să fie negociat.

Referitor la comisia care a fost creată pentru investigarea şi evaluarea evenimentelor din Moldova, preşedintele a căzut de acord ca din ea să facă parte şi reprezentanţi ai opoziţiei şi ai organizaţiilor internaţionale.

Javier Solana a mai spus ca UE va sprijini Moldova şi în depăşirea efectelor crizei economice globale.

Înainte de întrevederea cu Vladimir Voronin, înaltul comisar al Uniunii Europene s-a întâlnit cu liderii opoziţiei de la Chişinău. Iată ce a declarat preşedintele PLDM, Vlad Filat după întrevedere: "Am insistat în continuare asupra faptului că alegerile au fost fraudate; am prezentat probe în acest sens şi probe despre tortura aplicată tinerilor şi am mai insistat să vină o comisie internaţională pentru a face o anchetă corectă a ceea ce a fost pe 7 aprilie şi după."

Preşedintele Alianţei Moldova Noastră Serafim Urechean: "A devenit clar că toate instituţiile europene, şi prezenţa domnului Solana o dovedeşte, că rămân îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă la noi, numai comuniştii nu sunt în căutarea unui conses şi depăşiri a acestei situaţii de criză."

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu: "Am inteles că UE este mai interesată de funcţionarea democraţiei în RM şi de integrarea RM în UE decât puterea comunistă, am înţeles că vor să mergem înainte şi să ducem RM în UE. Alta e problema: cum?"

Sursa: Europa Liberă

 

 

cuvinte-cheie: Solana | opoziţie | Voronin

Comentarii (0)

 

Related news

Sus