Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.04.2009

Verificarea condiţiilor necesare acordării cetăţeniei române pentru moldoveni va fi de maximum cinci luni

Termenul de verificare a condiţiilor necesare acordării sau redobândirii cetăţeniei române a fost redus de la minimum şase luni la maximum cinci luni de la data înregistrării cererii, iar interviul prin care se făcea dovada cunoaşterii limbii române a fost eliminat în cazul redobândirii cetăţeniei, comunică Biroul de presă al Guvernului României.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri că, prin modificarea Legii cetăţeniei, Guvernul a urmărit simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române şi urgentarea unor termene prevăzute de normele în vigoare.

Boc a precizat că modificările aduse Legii se referă la foştii cetăţeni români, care au dobândit cetăţenia prin naştere sau adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor, dar şi la persoanele cărora le-a fost ridicată cetăţenia.

Potrivit noilor norme, pot dobândi cetăţenia descendenţii cetăţenilor români până la gradul III.
Normele anterioare permit acest lucru doar pentru descendenţii până la gradul II.

Boc a spus că a fost eliminat interviul prin care solicitanţii trebuia să dovedească cunoaşterea limbii române, în cazul redobândirii cetăţeniei.

"Întrucât este vorba despre foşti cetăţeni români (...), este evident că ei au cunoscut şi cunosc limba română. (...) Fac precizarea că această condiţie rămâne în continuare în vigoare pentru alte
persoane care nu au avut niciodată cetăţenia română, dar care doresc să o dobândească", a spus el.

Rămâne în vigoare condiţia referitoare la dovedirea loialităţii faţă de statul român prin comportament (persoana nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva statului de drept sau
a securităţii naţionale), condiţia împlinirii vârstei de 18 ani şi cea privind comportamentul şi lipsa condamnărilor în ţară sau în străinătate.

 

cuvinte-cheie: cetatenie | redobandire | romana

Comentarii (0)

 

Related news

Sus