Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.04.2009

Băsescu: În Republica Moldova 65-70% din populaţie este populaţie de origine română

În momentul de faţă la Ambasada României din Chişinău sunt între 800.000 şi 1 milion de cereri de redobândire a cetăţeniei române depuse de cetăţenii Republicii Moldova, a anunţat preşedintele Traian Băsescu în cadrul Ediţiei Speciale de la TVR1.

Potrivit lui Traian Băsescu, la Ambasada română  din Republica Moldova există peste 650.000 de plicuri de cereri de cetăţenie românească, ceea ce înseamnă între 800.000 până la 1 milion de persoane, având în vedere că există şi cereri colective, pentru toţi membrii familiei. “Este dorinţa, în mod deosebit, a generaţiei tinere de a-şi avea şansa europeană: să muncească în Europa, să înveţe în Europa, să beneficieze de o Europă dezvoltată, şi chiar de o Românie, care este mult înaintea Republicii Moldova, din punct de vedere al dezvoltării, dar şi a şanselor pe care le dă unui tânăr”, a spus Băsescu.

Potrivit lui, în momentul de faţă la Ministerul de Justiţie de la Bucureşti sunt circa 20 mii de cereri.

Băsescu a menţionat că, deşi numărul cererilor de redobândire a cetăţeniei, soluţionate pozitiv, a crescut, în prezent, problema redobândirii cetăţeniei române de către cetăţenii din RM este tratată aproximativ la fel ca şi a cetăţenilor arabi, care şi-au întemeiat familii în România.

Traian Băsescu a declarat că a cerut Guvernului să modifice de urgenţă Legea cetăţeniei astfel încât cetăţenii de etnie română din Republica Moldova să poată obţine mai rapid, la cerere, cetăţenia română. El a menţionat că cei care au pierdut din cauza abuzurilor cetăţenia română sau rudele acestora, de până la gradul trei, o vor putea reobţine mai uşor, prin această modificare.

Însă preşedintele roman a spus că "aceasta nu înseamnă că în 6 luni se vor rezolva cele 600-800 de cereri de cetăţenie, dar s-a simplificat sistemul pentru cei care au pierdut fără voia lor cetăţenie română“.

Băsescu a spus că România s-a inspirat din soluţia germană. “Nimeni nu poate să ne suspecteze de inovaţii în acest sens. Dar toate  statele, şi noi am privit la modul cum a soluţionat Germania această problemă, au dat un tratatament special celor care şi-au pierdut cetăţenia fără voinţa lor. Iar noi suntem în acastă situaţie. Şi avem avantajul foarte mare că arhivele sunt la noi, arhivele cu numele cetăţenilor, cu datele lor civile, sunt la noi”, a spus Băsescu.

Rugat să facă o estimare a numărului de români din Moldova, Traian  Băsescu a spus că, potrivit evaluărilor Bucureşti-ului, “nu după recensământul organizat de către autorităţile de la Chişinău, care au pus întrebarea “Eşti moldovean sau roman?” şi care a dat o deformare uriaşă, avalanşa de cereri de cetăţenie fiind o probă că evaluările făcute de Chişinău sunt eronate, în Republica Moldova 65-70% din populaţie este populaţie de origine română.

AStfel,unul din trei moldoveni vrea cetăţenie română. Şeful statului a adăugat că printre cei care au solicitat cetăţenie română sunt şi cetăţeni moldoveni de origine rusă, care însă urmează altă procedură decât etnicii români, care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia română.

Video TVR1

cuvinte-cheie: Romania | cetatenie | Basescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus