Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.04.2009

"Eroul" de la Chişinău s-a autodenunţat la televiziunea lui Iurie Roşca

Tânărul care a arborat drapele străine pe Preşedinţia şi Parlamentul Republicii Moldova a fost identificat de către reporterii postului de televiziune EUTV, deţinut de un aliat al preşedintelui Voronin: Iurie Roşca, liderul PPCD. Se numeşte Ion Galaţchi, are 17 ani şi a justificat arborarea drapelelor prin faptul că a vrut să liniştească mulţimea. Confirmă că a fost sprijinit de poliţişti ca să urce pe clădiri şi nu figurează pe lista celor arestaţi ulterior.

Televiziunea deţinută de liderul PPCD, Iurie Roşca, aliat al preşedintelui Voronin, i-a identificat pe cei doi tineri care, în timpul revoltelor de la Chişinău din 7 aprilie, au arborat pe clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei steaguri ale României şi Uniunii Europene. Unul se numeşte Ion Galaţchi, are 17 ani şi este cel care, în ziua revoltelor, purta un tricou galben şi un rucsac în spate. Publicitate

Celălalt se numeşte Dragoş Musteţea şi are 19 ani.

Intervievat de reporterii EUTV, Galaţchi a explicat că o persoană necunoscută din mulţime i-a sugerat că, dacă ar arbora steagurile pe cele doua clădiri, mulţimea s-ar putea linişti, convinsă fiind că întreaga clădire a fost cucerită de demonstranţi. El a preluat ideea şi a negociat cu poliţiştii din Preşedinţie, care ar fi fost de acord cu ideea şi doi dintre ei l-ar fi însoţit până pe acoperişul clădirii. Când a coborât, a observat că mulţimea s-a deplasat spre clădirea Parlamentului, aflată vizavi, moment în care s-a gândit să aplice aceeaşi schemă. Cu ceva mai multă greutate a reuşit să urce şi pe Parlament şi să arboreze "steaguri străine". Colegul său, Dragoş Musteţea, a oferit aceeaşi versiune a faptelor, precizând şi el că nu poate identifica persoana din mulţime care le-a oferit ideea.

Deşi sunt autorii "celei mai mari umilinţe la adresa Republicii Moldova", cum aprecia Vladimir Voronin arborarea steagurilor străine pe cele două clădiri, Ion Galaţchi şi Dragoş Musteţea nu figurează pe listele persoanelor arestate de poliţie în zilele ce au urmat demonstraţiei.

Apariţia celor doi la televiziunea unui aliat al lui Voronin întăreşte suspiciunile opoziţiei, care acuza puterea că a instrumentat violenţele din ziua de 7 aprilie. Unul dintre liderii opoziţiei chiar afirmase la un moment dat că tinerii turbulenţi din fruntea manifestanţilor ar face parte din Organizaţia de tineret a PPCD, partidul condus de Iurie Roşca.

Sursa: Cotidianul.ro

cuvinte-cheie: proteste | draptele | arborare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus