Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.04.2009

Lavrov: Potestele de la Chişinău au complicat condiţiile pentru rezolvarea dosarului transnistrean

Protestele violente de la Chișinău au complicat condițiile pentru ajungerea la un acord privind reglementarea transnistreană, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit RIA Novosti.

"Ceea ce s-a întâmplat a dus la înrăutăţirea condiţiilor pentru ajungerea la un acord”, a declarat Lavrov în interviul pentru RIA Novosti, transmis în direct la postul de televiziune Russia Today şi postul de radio Golos Rossii (Vocea Rusiei).

"Transnistria a afirmat, de mult şi pe bună dreptate, că este pregătită să trăiască în statul unificat Moldova, însă în cazul în care acest stat îşi va pierde identitatea sa, transnistrenii vor decide singuri ce să facă”, a menţionat ministrul.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Statele Unite şi Rusia nu ar trebui să oblige fostele republici sovietice să aleagă între o alianţă cu Washington şi una cu Moscova, a informat RIA Novosti, relatează Reuters.

În declaraţii ce par a fi o referire la evenimentele din R. Moldova, Lavrov a spus că "nu ar trebui să existe agende ascunse" în relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia.

"Este inadmisibil să încercăm să plasăm o alegere falsă în faţa lor - fie sunteţi cu noi, fie împotriva noastră - altfel acest lucru va duce la o întreagă luptă pentru sferele de influenţă", a explicat Lavrov.

Lavrov a negat că Rusia caută să-şi construiască sfere de influenţă şi a spus că violenţele din R.Moldova nu pot fi comparate cu mişcările de protest ce au adus noi lideri în foste republici sovietice ca Ucraina, Georgia şi Kîrgîzstan.

Lavrov consideră că nu trebuie făcută analogia între evenimentele din R. Moldova şi revoluţia portocalie din Ucraina. "Ceea ce s-a întâmplat în R.Moldova consider că diferă de revoluţiile colorate", a declarat el joi, în direct la postul de radio Vocea Rusiei, potrivit Interfax.

Moscova este îngrijorată de faptul că protestele au loc sub drapelurile româneşti şi face apel către Bucureşti şi UE să nu permită subminarea statalităţii moldoveneşti, a declarat Lavrov.

"Lozincile şi drapelurile care ieri şi alaltăieri au fost enunţate la Chişinău ne-au alarmat foarte tare. Ele demonstrează clar că manifestanţii, de fapt vandali, erau obsedaţi de ideea distrugerii statalităţii moldoveneşti", a mai spus el, la Vocea Rusiei. 

cuvinte-cheie: proteste | Lavrov

Comentarii (0)

 

Related news

Sus