Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.04.2009

Diaconescu: Evitaţi călătoriile în Moldova!

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, i-a îndemnat  pe români să evite călătoriile în Republica Moldova. Diaconescu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că măsura introducerii de vize de către această ţară încalcă acordul Chişinăului cu Uniunea Europeană.

"În ultimele zile autorităţile de la Chişinău au luat o serie de măsuri care sunt arbitrarii şi descriminatorii, aceasta nefiind numai părerea României", a arătat Cristian Diaconescu, spunând că cea mai dură dintre măsuri este reintroducerea vizelor pentru români.

Ministrul a informat, că începând de ieri, autorităţile de la Chişinău desfăşoară o acţiune metodică de identificare a persoanelor care au participat la manifestările din 7 şi 8 aprilie. "Din declaraţiile publice ale procurorului general moldovean, există peste 200 de persoane arestate, printre care se afirmă că ar fi şi cetăţeni străini", a menţionat ministrul.

"Ca şi o consecinţă a acestor fapte şi date fiind evoluţiile din Republica Moldova, MAE român consideră că situaţia din Republica Moldova ridică probleme serioase pentru securitatea cetăţenilor români şi le recomandă să evite călătoriile în această ţară. Ştim că această solicitare pune pe mulţi deţinători de dublă cetăţenie într-o situaţie dificilă, în special în condiţiile în care urmează sărbătorile Paştelui ortodox. Suntem puşi însă în postura de a face şi o asemenea recomandare, în urma acţiunilor autorităţilor de la Chişinău", a explicat ministrul.

Totodată, Diaconescu a declarat că măsura introducerii de vize pentru cetăţenii români este discriminatorie întrucât această măsură se aplică pentru categorii de cetăţeni, şi nu pe criterii de naţionalitate.

"Stabilirea fără niciun fel de fundament juridic a criteriului cetăţeniei române privind  obligativitatea introducerii vizelor (...) este o măsură discriminatorie, deoarece potrivitul acordului dintre R. Moldova şi Comisia Europeană, vizele pot fi introduse numai pentru categorii de vizitatori, în orice caz nu pe criteriul naţionalităţii", a punctat ministrul.

În al doilea rând, a reliefat Diaconescu, Republica Moldova a încălcat acordul cu UE privind facilitarea vizelor şi readmisia, care stipulează necesitatea notificării Bruxelles-ului cu 48 de ore înainte de luarea unei astfel de măsuri.

"Până la această oră notificarea de către R. Moldova nu a fost făcută", a informat ministrul român de externe. Diaconescu a precizat că România a sesizat deja Comisia Europeană şi partenerii europeni în legătură cu aceste aspecte.

"Considerăm că este o acţiune nesăbuită, care arată distanţa imensă între declaraţiile autorităţilor de la Chişinău şi disponibilitatea reală de a acţiona în spirt european", a punctat şeful diplomaţiei.

De notat că în aceeaşi zi,  Ministrul Afacerilor Externe i-a convocat pe ambasadorii din statele UE şi NATO pentru a discuta pe tema relaţiilor România - Republica Moldova.

Autorităţile de la Chişinău au hotărât ca accesul românilor pe teritoriul Moldovei să fie permis doar pe bază de viză.

Ministerul român a anunţat, ieri, oficial că cetăţenii români care vor să călătorească în Republica Moldova vor avea nevoie de viză începând cu data de 9 aprilie, ora 00.00.

Vizele vor fi eliberate de către Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, potrivit unui comunicat MAE.

cuvinte-cheie: Diaconescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus