Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.01.2009

Diaconescu: Romania ar trebui implicata direct in negocierile pentru Transnistria

Diaconescu: Romania ar trebui implicata direct in negocierile pentru Transnistria

Romania a fost, intr-o forma sau alta, exclusa din formatul de negocieri pentru Transnistria, considera ministrul de Externe Cristian Diaconescu, care crede ca "Romania ar trebui sa fie direct implicata in proces", nu numai prin intermediul UE.

"Formatul '5 plus 2' nu prea a dat rezultate, cu toate ca in proces sunt implicati toti vecinii Republicii Moldova, mai putin Romania", a spus Diaconescu, la postul national de televiziune.

Din format fac parte Republica Moldova si Transnistria - ca parti implicate, Rusia, Ucraina si OSCE - ca mediatori - si UE si SUA ca observatori .

"Cred ca Romania ar trebui sa fie implicata direct in proces si poate altii mai putin direct", a adaugat seful diplomatiei romane, sugerand ca reprezentarea indirecta a Romaniei prin Uniunea Europeana nu este suficienta.

Acest punct de vedere este similar cu cel al presedintelui tarii, Traian Basescu, care opina, de asemenea, ca formatul pentru Transnistria trebuie modificat si ca Romania ar trebui sa faca parte din acesta.

Diaconescu este de parere ca "Romania a fost, intr-o forma sau alta, exclusa din format, iar Republica Moldova nu a fost prea nervoasa pe acest motiv".

Ministrul a avut vineri o intrevedere cu reprezentantului special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Miszei.

"Am vorbit cu domnul Miszei despre rolul pe care Romania si-l poate asuma in acest proces", a explicat seful dimplomatiei romane, spunand ca nu este vorba despre "un rol oportunist", ci despre un rol constructiv prin care Romania - ca vecin si tara apropiata - poate sprijini Republica Moldova in solutionarea conflictului inghetat cu Transnistria.

Sursa: Ziare.com

cuvinte-cheie: Diaconescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus