Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.04.2009

NewsIn: Ultima zi de campanie din R.Moldova aduce apeluri la vot şi acuzaţii de fraudare a alegerilor

În ultima zi a campaniei electorale, majoritatea partidelor importante de la Chişinău au prezentat date şi concluzii pe marginea campaniei şi au făcut estimări privind şansele pe care consideră că le au la alegerile parlamentare de duminică.

În timp ce partidele de opoziţie au prezentat în ultima zi a campaniei dovezi ale abuzurilor guvernării comuniste din ultimii opt ani şi au chemat alegătorii la vot pentru a aduce schimbarea democratică, Partidul Comuniştilor a organizat un concert de proporţii în centrul Chişinăului.

Una din cele mai spectaculoase acţiuni a fost lansarea de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a unui volum de 765 de pagini numit „Dosarul guvernării comuniste. Volumul I", în care au fost culese documente şi probe ce demonstrează abuzurile comise de Partidul Comuniştilor în cei opt ani cât a fost la guvernare.

Liderul PLDM, Vladimir Filat, a declarat că luni, 6 aprilie, a doua zi după alegerile parlamentare, va depune acest dosar la Procuratură pentru tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de aceste abuzuri, în aşa fel încă niciuna dintre guvernările care vor urma în Republica Moldova să nu îndrăznească să se gândească să repete astfel de fapte. Acest dosar, potrivit liderilor PLDM, "va servi drept bază pentru tragerea la răspundere a celor care au distrus temelia statului de drept, principalele instituţii democratice, au încălcat drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi au transformat Republica Moldova într-un stat poliţienesc, sărac şi depopulat".

Filat a spus că volumul cuprinde documente care demonstrează că "regimul Voronin a recurs la fărădelegi în domeniul drepturilor omului, acţiuni de distrugere a economiei naţionale, a antreprenoriatului, deposedări de afaceri, la privatizări ilicite, utilizarea resurselor administrative ale statului, delapidări de fonduri şi bugete, grave erori de politică externă, acţiuni de obstrucţionare şi manipulare a presei".

Vladimir Filar a dat asigurări că echipa sa va lucra în continuare pentru scoaterea la iveală şi a altor probe, care vor fi cuprinse în alte volume, ce vor fi şi ele prezentate ulterior organelor de drept.

Întrebat dacă va avea tăria de a duce la bun sfarşit această promisiune, Filat a spus că "nu-şi imaginează domnul Voronin şi domnul Roşca" câtă tărie şi hotărâre are el.

Acţiunea "Dosarul guvernării comuniste" a fost lansată de PLDM la 8 decembrie 2008. Volumul „Dosarul guvernării comuniste a fost tipărit în 19 exemplare şi a costat 3400 de lei (peste 300 dolari).

Vladimir Filat a mai estimat că în viitorul Parlament vor accede patru partide - "printre care, din păcate, şi Partidul Comuniştilor". Formaţiunile democratice care vor depăşi pragul de 6 % sunt Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră, urmând să se coalizeze într-un pol democratic, spune Filat.

Partidul Liberal (PL), creditat şi el cu şanse sigure de a intra în Parlament, a făcut un apel către alegători, în care le cere să se prezinte la urnele de vot, "în numele viitorului nostru şi al copiilor noştri", să facă o alegere înţeleaptă şi corectă şi să nu acorde niciun vot Partidului Comuniştilor. "Partidul Liberal vă îndeamnă să votaţi Schimbarea mult aşteptată. Votaţi cu încredere echipa Partidului Liberal, poziţia a doua din buletinul de vot!", se mai spune în apelul PL. 

Într-o conferinţă de presă, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a făcut un pronostic optimist pentru formaţiunea sa, spunând că aceasta ar putea obţine 20-30 % din voturi la alegerile parlamentare din 5 aprilie. 

Vicepreşedintele formaţiunii, Dorin Chirtoacă, numărul unu pe lista PL, a reiterat intenţia PL de a se coaliza cu formaţiunile democratice din viitorul Parlament, spunând că ar fi bine ca în viitorul legislativ partidele democratice să obţină peste 61de mandate, suficiente pentru a asigura alegerea unui nou şef de stat, pentru a avea posibilitatea de a lichida sărăcia, dar şi a permite aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Mihai Ghimpu a mai declarat că are informaţii potrivit cărora guvernarea comunistă pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor.

Şi Oazu Năntoi, unul dintre lliderii Partidului Democrat (PD), creditat în ultimul sondaj cu 0,7 % din voturile respondenţilor, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă dovezi ale falsificării voturilor la parlamentarele din 2005. Nantoi a prezentat un teanc de buletine de vot şi a povestit la o conferinţă de presă despre tehnici de măsluire a alegerilor, utilizate la 6 martie 2005. Nantoi le-a spus jurnaliştilor că a primit buletinele de la un fost activist PCRM din oraşul Orhei. Potrivit lui Nantoi, activistul era în 2005 membru al biroului electoral de la o secţie de votare şi a primit de la PCRM buletine având ştampila "votat" în dreptul PCRM şi ştampila biroului secţiei de votare pe verso.

Liderii PDM îşi explică apariţia a 146.000 de alegători în plus pe liste prin intenţia de a falsifica masiv rezultatele scrutinului şi au chemat observatorii şi alegătorii să fie vigilenţi în procesul de votare.

Preşedintele PDM, Dumitru Diacov, a spus că partidul a efectuat un sondaj de opinie intern, potrivit căruia democraţii vor obţine între 11 şi 15 % din voturi la scutinul de duminică, iar comuniştii - doar 26 %.

Potrivit Barometrului de Opinii Publice, prezentat săptămâna trecută, Partidul Comuniştilor este susţinut de 36,2% dintre respondenţi. Alte trei partide necomuniste de orientare liberală - PLDM, PL şi AMN - au şanse de a depăşi pragul electoral de 6 %. PLDM a acumulat 8,3 % Partidul Liberal, numărul unu pe listele căruia este primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă - 8,2 %. AMN, condusă de Serafim Urechian, a acumulat 5,4 %, dar, având în vedere marja de eroare de 2,8 % şi susţinerea din partea mai multor primari din localităţile Republicii Moldova, experţii electorali creditează şi această formaţiune cu şanse bune de a ajunge în următorul Parlament.

Alegerile parlamentare vor avea loc în Republica Moldova duminica viitoare, pe 5 aprilie. Parlamentul de la Chişinău are 101 deputaţi. Pragul electoral este de 6 %, iar blocurile şi alianţele preelectorale sunt interzise. Potrivit ultimelor sondaje, doar 4 % au şanse de a depăşi pragul electoral şi a intra în Parlament.

"Proba de foc" pentru viitorul Parlament va fi alegerea noului şef de stat, pentru desemnarea căruia este nevoie de 61 de deputaţi din cei 101. În cazul eşecului repetat de trei ori, Parlamentul este dizolvat şi sunt fixate alegeri anticipate noi.
În condiţiile în care se cunosc practic favoriţii cursei şi partidele cu şanse de a ajunge în Parlament, marea necunoscută a scrutinului de duminică rămâne raportul dintre polul comunist şi cel liberal din viitorul legislativ. În funcţie de rezultatele alegerilor, fie Partidul Comuniştilor va avea nevoie de aliaţi pentru a instala un nou şef de stat, fie partidele necomuniste vor trebuie să se alieze pentru a alegere un preşedinte. Cel de al doilea mandat al preşedintelui Vladimir Voronin expiră la 7 aprilie şi poate fi prelungit pentru încă 2 luni - adică până pe 7 iunie.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie: Moldova | alegeri | parlamentare | CEC

Comentarii (0)

 

Related news

Sus