Trimite e-mail | Printeaza
IT
04.03.2009

Telefonia fixă îşi cedează poziţiile în faţa telefoniei mobile

În 2008, numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă a crescut, faţă de 2007, cu 34,69 mii sau cu 3,2% şi a ajuns la un milion 114 mii. Aceasta creştere este una din cele mai mici în ultimii ani şi vine să confirme apropierea pieţei de telefonie fixă de faza sa de saturaţie, arată  un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind evoluţiile pe acest segment de piaţă.

Potrivit raportului, în 2008, principalul furnizor de reţele şi servicii de telefonie fixă - SA „MOLDTELECOM" - a conectat la reţeaua sa 31,39 mii de abonaţi noi, iar furnizorii alternativi - 2,29 mii. La 1 ianuarie 2009, SA „MOLDTELECOM" avea în total un milion 88,2 mii de abonaţi, iar operatorii alternativi - 26,3 mii.  Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă, raportată la o sută de locuitori ai republicii, a alcătuit 31,24%. Pentru comparaţie, precizăm că, în acelaşi an, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut, faţă de 2007, cu 28,7% şi a ajuns la două milioane 423,4 mii, iar rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă s-a ridicat la 67,9%.

Şi la capitolul vânzări telefonia fixă a cedat din poziţiile sale. Astfel, cifra de afaceri înregistrată de furnizorii serviciilor de telefonie fixă s-a redus, în 2008, faţă de 2007, cu 5,85% şi a alcătuit două miliarde 208 mil. lei, iar venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a micşorat cu 9,97% şi a însumat 167,8 lei. Această descreştere a fost cauzată, în mare parte, de diminuarea traficului în reţelele de telefonie fixă la o serie de tipuri de trafic: local, interurban şi cel de interconectare. În schimb, pe piaţa de telefonie mobilă la toate tipurile de trafic au fost înregistrate creşteri semnificative, iar volumul total al vânzărilor s-a majorat, faţă de 2007, cu 22,6% şi a atins cifra de două miliarde 914,7 mil. lei.  

Specialiştii Agenţiei explică aprofundarea decalajului în ritmurile de dezvoltare a acestor două sectoare a pieţei de comunicaţii electronice prin faptul că piaţa de telefonie mobilă dispune de rezerve de creştere, iar cea de telefonie fixă - se află deja la stadiul de maturitate. Ei consideră că procesul de migrare a traficului din reţelele fixe în cele mobile, cauzat de fenomenul substituţiei serviciilor fixe cu cele mobile, proces care s-a intensificat în 2008, va continua şi în anii 2009 - 2010.

În 2008, pe piaţa reţelelor şi serviciilor de telefonie fixă au activat 16 furnizori. Principalul jucător pe această piaţă a continuat să fie SA  „MOLDTELECOM", care, în perioada de raport, a deţinut o cotă de piaţă de peste 97%. Cealaltă parte a pieţei a fost împărţită între furnizorii  alternativi, printre care ÎS „ Calea ferată din Moldova", companiile „RISCOM" SA, „ARAX - IMPEX" SRL, „SICRES" SRL, „STARNET" SRL, „Transneogrup" SRL etc.

Agenţia va face publică o informaţie mai detaliată despre evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în anul 2008 în a doua jumătate a lunii martie, relatează Serviciul de presă al ANRCETI.

cuvinte-cheie: ANRCETI | telefonie fixa

Comentarii (0)

 

Related news

Sus