Trimite e-mail | Printeaza
IT
13.01.2009

UNITE şi Eventis Mobile vor presta servicii de telefonie mobilă 3G

În 2009, încă două companii de telefonie mobilă -  SA „MOLDTELECOM”, care prestează acest gen de servicii sub marca comercială „UNITE”, şi ÎM „EVENTIS MOBILE”- vor furniza servicii de comunicaţii electronice mobile de generaţia a treia (3G), informează Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

SA „MOLDTELECOM” a primit de la ANRCETI licenţa pentru utilizarea frecvenţelor radio în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice mobile 3G la 30 decembrie 2008. În aceeaşi zi Agenţia a înregistrat cererea depusă de ÎM „EVENTIS MOBILE”privind obţinerea licenţei 3G.

SA „MOLDTELECOM”a ridicat licenţa după ce a transferat la bugetul de stat taxa pentru acordarea licenţei în mărime de 8 mil. dolari SUA, în lei moldoveneşti, taxă stabilită prin hotărârea  Guvernului nr. 660 din 02.06.08 cu privire la implementarea serviciilor de comunicaţii mobile celulare de generaţia a treia.

ÎM „EVENTIS MOBILE” urmează să achite această taxă, în termen de 30 de zile din data adoptării de către Agenţie a deciziei privind eliberarea licenţei, după care va ridica licenţa solicitată.

Hotărârea dată stipulează că operatorii existenţi de telefonie mobilă au putut beneficia, în cursul anului 2008, fără concurs, de câte o licenţă pentru utilizarea frecvenţelor şi canalelor radio, în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii 3G.

Potrivit condiţiilor de licenţă, titularul  acesteia urmează să lanseze serviciile 3G nu mai târziu de 1 august 2009. La finele primului an de operare de la lansarea serviciilor, el trebuie să asigure cu reţeaua sa de telefonie 3G acoperirea mun. Chişinău şi Bălţi, în al doilea an de operare – mun. Comrat, oraşele Cahul, Orhei, Ungheni şi Soroca, în al treilea an – celelalte 29 de centre raionale. După al treilea an de operare, titularul de licenţă va asigura acoperirea teritoriului R. Moldova, în funcţie de cerinţele pieţei.    

Directorul Agenţiei Sergiu Sîtnic a declarat că extinderea, în 2009, a pieţei serviciilor 3G va marca o nouă  etapă în dezvoltarea comunicaţiilor electronice şi construirea societăţii informaţionale în ţara noastră. El a menţionat că implementarea tehnologiei 3G în R. Moldova va imprima noi dimensiuni comunicării tradiţionale şi va apropia ţara noastră de standardele aplicate în statele Uniunii Europene. 3G înseamnă nu numai videotelefonie mobilă şi TV mobil, dar şi acces rapid la Internet mobil, ceea ce va  permite implementarea mai dinamică a Internet–ul în bandă largă, promovarea unor forme noi de prestare a serviciilor publice tradiţionale, furnizate în regim real de timp, indiferent de locul unde se află utilizatorul acestor servicii, după principiul „oricând şi oriunde”, a estimat Sergiu Sîtnic.

Agenţia a acordat prima licenţă pentru furnizarea serviciilor 3G, în august 2008, companiei "Orange-Moldova", iar cea de de-a doua - în septembrie 2008, companiei "MOLDCELL”. "MOLDCELL” a anunţat lansarea reţelei sale 3G în mun. Chişinău la 1 octombrie 2008, iar  "Orange-Moldova" – la 1 noiembrie 2008.

Prin licenţele acordate, companiile susmenţionate au fost autorizate să furnizeze  reţele şi servicii publice de comunicaţii 3G în sistemul IMT 2000, cu respectarea standardelor UMTS (W-CDMA). Licenţele au fost eliberate pe o perioadă de 15 ani, cu dreptul de reînnoire pentru o perioadă similară în condiţiile legislaţiei în vigoare.

cuvinte-cheie: telefonie mobila | ANRCETI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus