Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2009

Guvernul a aprobat Programul de stat de susţinere a dezvoltării ÎMM pentru anii 2009-2011

Proiectul are drept scop susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii prin crearea de condiţii juridice şi economice stabile, propice dezvoltării activităţii de întreprinzător. Prim-viceprim-ministrului Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului a menţionat că sursele imediat disponibile pentru implementarea Programului sînt estimate la circa 30,5 milioane de lei, iar pe parcursul implementării Programului vor fi identificate mijloace financiare suplimentare, pentru măsurile stipulate în program.

Obiectivul strategic al prezentului Program constă în consolidarea stabilităţii economice a ţării, bazate pe capacităţile performante de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii, urmînd a fi realizat prin: reglementări adecvate sectorului; acces facil la instrumentele de finanţare; forţă de muncă calificată; servicii performante de consiliere şi asistenţă.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în prezent în Republica Moldova întreprinderile mici şi mijlocii deţin circa 98,3% din numărul total al întreprinderilor din ţară, constituind 39,3 mii întreprinderi, sau cu 3,8 mii întreprinderi (10,7%) mai mult faţă de anul 2006, inclusiv: întreprinderi micro – 30,3 mii unităţi; întreprinderi mici – 7, 2 mii unităţi; întreprinderi mijlocii – 1,8 mii unităţi.

Numărul persoanelor care activează în prezent în întreprinderile mici şi mijlocii deţinând 343,5 mii persoane, constituind 59,8% din numărul total de angajaţi în economia naţională. Veniturile din vînzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii au însumat 66,8 mlrd. lei, sau 45 % din veniturile vînzărilor în total pe economie.

În anul 2007, în medie pe o întreprindere numărul de salariaţi a constituit 9 persoane, ceea ce este identic cu anul precedent, iar volumul veniturilor din vînzări – 1,7 mil. lei, sau cu 170,4 mii lei (cu 11,1 %) mai mult faţă de anul 2006. Veniturile din vînzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii în mediu la un salariat constituie 194,4 mii lei, sau cu 31,2 mii lei (cu 19,1 %) mai mult decît în anul 2006. Ponderea întreprinderilor mici şi mijlocii în PIB este în creştere şi constituie 35 la sută.

Întreprinderile mici şi mijlocii din toate sectoarele economiei naţionale înregistrează valori pozitive de dezvoltare. Dinamica cea mai accentuată înscrisă în anul 2007 este în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul – 53,7%, urmat de industria prelucrătoare – 14% şi construcţii – 9% .

cuvinte-cheie: creditare | garantii | program de stat | IMM

Comentarii (0)

 

Related news

Sus