Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2009

ÎMM-urile din Moldova se confruntă cu deficit de cadre calificate

În cadrul şedinţei comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, desfăşurate, marţi, 3 februarie, au fost identificate mai multe probleme ce împiedică evoluţia ascendentă a înerpinderilor mici ş mijlocii. Reprezentanţii întreprinderilor producătoare au constatat o pregătire slabă a cadrelor muncitoreşti de către instituţiile profesional secundare şi, respectiv, a unui deficit de specialişti bine instriţi.

În acest context, Directorul Inspecţiei Muncii Dumitru Stăvilă a identificat instruirea slabă a speciliştilor din domeniul tehnico-profesional drept una dintre principalele cauze ce condiţionează accidentele de muncă. Anual sunt înregistrate circa 550 accidente de muncă, cei mai expusi fiind angajaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 ani.
Ministrul Educaţiei şi Tineretului Larisa Şavga a declarat că în anul 2009 vor fi realizate mai multe reforme în scopul îmbunătăţirii sistemului de învăţământ profesional secundar. În acest sens, este prevăzutăo conlucrare cu reperezentanţii înterpinderilor pentru a identifica numărul şi orientarea profesională a specialiştilor care urmează  a fi insruiţi.

La rândul său, prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului Igro Dodon a menţionat că, în anul 2009, continuarea şi extinderea programelor de susţinere a ÎMM-urilor va fi o prioritate în politica economică a statului.
Conform informaţiei prezentate în cadrul şedinţei, în Republica Moldova, întreprinderile mici şi mijlocii deţin circa 98,3 % din numărul total al întreprinderilor din ţară, constituind 39,3 mii. Numărul persoanelor care activează în ÎMM constituie 343,5 mii, deţinând 59,8% din numărul total de angajaţi ai întreprinderilor. În medie la o întreprindere, numărul de salariaţi constitue circa 9 persoane. Veniturile din vânzări ale ÎMM au însumat 66,8 mlrd. lei sau 45 % din venituri din vânzări în total pe economie.

Ponderea ÎMM-urilor in PIB este în creştere şi constituie 35,5%. ÎMM-urile din toate sectoarele economiei naţionale înregistrează valori pozitive de dezvoltare. Dinamica cea mai accentuată este în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul - 53,7%, apoi în industria prelucrătoare -  14% şi construcţii - 9%.

cuvinte-cheie: IMM | MEC

Comentarii (0)

 

Related news

Sus