Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.11.2008

Steven Pifer: Avantajele aderării la NATO ţin de ancorarea ţării într-un spaţiu sigur, care ar contribui substanţial la securitatea Moldovei

Steven Pifer: Avantajele aderării la NATO ţin de ancorarea ţării într-un spaţiu sigur, care ar contribui substanţial la securitatea Moldovei

„Avantajele aderării la NATO pentru o ţară cum este Republica Moldova ţin de ancorarea ţării de un spaţiu sigur, care ar întări substanţial securitatea Moldovei, ajutând la creşterea relevanţei aspiraţiilor voastre de a vă integra, politic şi instituţional, în Uniunea Europeană”, a declarat cercetătorul asociat al Institutului Brookings din Washington, Steven Pifer, într-un interviu realizat de IDIS „Viitorul”.

Potrivit lui Pifer, procesul obţinerii calităţii de membru al NATO ar cere Republicii Moldova să-şi consolideze instituţiile democratice, economia de piaţă funcţională, precum şi reforma sectorului de apărare, ca măsură de apropiere de standardele Alianţei. Totodată, procesul ar trebui să includă şi atingerea unei reglementări echitabile şi echilibrate a conflictului din Trasnistria, întrucât Alianţa nu a acceptat în trecut ţări în care există probleme teritoriale nerezolvate.

Referindu-se la dezavantajele aderării la NATO pentru Moldova ar fi ca Rusia să-şi declare opoziţia sa directă faţă de extinderea NATO în spaţiul ex-sovietic, iar acest lucru ar putea complica probabil şi relaţiile Republicii Moldova cu Rusia. „Există anumite consideraţii strategice pe care politicienii şi populaţia ţării voastre ar trebui să le cântărească foarte bine dacă adeziunea la NATO este susceptibilă să producă efecte pozitive ori nu”, a spus Pifer.

El a menţionat că decizia de a adera la NATO aparţine ambelor părţi: atât ţării implicate, cât şi NATO. „Însă, Alianţa nu va întreprinde nicio acţiune în acest sens, pînă cînd o ţară nu-şi va exprima dorinţa de a deveni stat membru. Doar atunci Organizaţia va purta discuţii cu statul în cauză pentru a vedea dacă acesta satisface criteriile Alianţei. Avantajele pentru aderarea unei ţări în tranziţie ar fi următoarele: susţinere acordată în eforturile sale de a construi o economie de piaţă democratică; apărare colectivă şi securitate; şi un loc la masa unde se discută probleme de interes major ale comunităţii din spaţiul Euro-Atlantic”, a mai declarat Steven Pifer.

cuvinte-cheie: Steven Pifer | NATO

Comentarii (0)

 

Related news

Sus