Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.01.2014

Băsescu discută cu Barroso în februarie pentru finanţarea interconectării energectice cu Republica Moldova

Băsescu discută cu Barroso în februarie pentru finanţarea interconectării energectice cu Republica Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că se va întâlni, la începutul lunii februarie, cu preşedintele CE, Jose Barroso, pentru a discuta despre resurse financiare care pot fi alocate pentru accelerarea interconectării energetice România - Moldova.

Preşedintele a susţinut o declaraţie de presă la Cotroceni, după întâlnirea avută în cursul zilei la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

El a menţionat că a discutat cu acesta mai multe subiecte, inclusiv despre Republica Moldova. Traian Băsescu a spus că va avea la începutul lunii februarie discuţii şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, pentru soluţii de găsire a unor resurse financiare - dacă acestea sunt necheltuite de final de exerciţiu bugetar - care să fie alocate pentru accelararea intercontectării energetice a Republicii Moldova cu România.

El a menţionat că are în vedere investiţii la staţiile Isaccea - Vulcăneşti, Iaşi- Străşeni şi Suceava - Bălţi. Potrivit lui Traian Băsescu, investiţia la staţia de la Isaccea ar fi de 65 de milioane de euro, iar la Vulcăneşti - 10 milioane de euro.

Băsescu a ţinut să menţioneze că nu s-a dus la Bruxelles ca avocat al Republicii Moldova, nici ca prieten al politicienilor de la Chişinău, ci de membru al Consiliului European, pentru a convinge că trebuie accelerate procesele de apropiere Moldova - UE dar şi UE - Moldova.

Preşedintele a spus că a transmis că formatul de negociere "5+2" pentru o soluţie pentru Transnistria s-a dovedit ineficient.

"Formatul 5+2 nu a reuşit să mişte lucrurile înainte, ci a creeat condiţiile pentru consolidarea aşa-zisei statalităţi transnistrene", a spus Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, trebuie găsite soluţii de dialog cu autorităţile din Transnistria şi cu Mosova, care deţine control militar pe teritoriul Transnistriei.

Preşedintele a spus că a semnalat la Bruxelles şi problemele cu care se confruntă şcolile din Transnistria cu predare în română şi am cerut o intervenţie a UE, scrie Mediafax.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus