Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.05.2009

Guvernul a început discuţii pentru semnarea unui nou Program cu FMI

Prim-ministrul în exerciţiu Zinaida Greceanîi a avut joi, 28 mai, o întrevedere cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, aflată la Chişinău în vederea negocierii unui nou Program pentru Republica Moldova, după expirarea, la 4 mai curent, a Programului finanţat în baza Mecanismului de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (PRGF).

Potrivit Serviciului de presă al Executivului, şeful misiunii FMI, Graeme Justice, a informat că Guvernul are opţiunea de a semna unul dintre două genuri de Program cu Fondul Monetar Internaţional. Primul este STAND BY, care oferă finanţare în condiţii de piaţă ţărilor care au încheiat programul de tip PRGF, iar al doilea - BLEND, care este un program intermediar şi oferă finanţare parţială în condiţii concesionale. În urma reformei politicilor de asistenţă a FMI, valoarea resurselor financiare disponibile în cazul ambelor programe este semnificativ mai mare faţă de fostul program.

Prim-ministrul în exerciţiu Zinaida Greceanîi a declarat că situţia în economia naţională nu este una simplă şi mai este agravată şi de criza politică. Şeful Cabinetului de miniştri s-a pronunţat însă pentru negocierea şi semnarea unui nou Program cu Fondul Monetar Internaţional indiferent de evoluţiile politice pe termen scurt. „Trebuie să propunem soluţii pentru depăşirea crizei economice în care se află Republica Moldova şi vrem ca acestea să fie susţinute de Fondul Monetar Internaţional”, a declarat Zinaida Greceanîi.

În paralel cu misiunea de bază, la Chişinău se vor desfăşura şi două misiuni de asistenţă tehnică din partea FMI: expeţii Departamentului Afaceri Fiscale (FAD) şi Departamentului Politică Monetară şi Pieţe de Capital (MCM), mai comunică serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie: FMI | program | finantare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus