Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.05.2009

Declaraţia Partidului Liberal Democrat din Moldova cu privire la situaţia social-economică din Republica Moldova

Declaraţia Partidului Liberal Democrat din Moldova cu privire la situaţia social-economică din Republica Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată cu profundă îngrijorare că situaţia social - economică din Republica Moldova cunoaşte o degradare vertiginoasă. Criza a afectat toate domeniile de activitate economică cu grave efecte sociale. Pe parcursul mai multor luni se atestă o reducere a activităţii economice şi diminuarea încasărilor bugetare. Majoritatea întreprinderilor moldoveneşti operează disponibilizări forţate, iar rata şomajului creşte constant. În sectorul public se atestă probleme majore privind onorarea obligaţiunilor salariale şi de pensii de către stat.

PLDM a atenţionat în permanenţă, de la atestarea crizei la nivel mondial, despre efectele inevitabile ale acesteia asupra Republicii Moldova. În acelaşi timp PLDM a propus soluţii concrete de prevenire şi diminuare a efectelor crizei, pe care guvernarea le-a desconsiderat, şi le-a catalogat drept periculoase pentru stabilitatea socială şi politică a ţării.  Trebuie să constatăm, însă, că nici la momentul actual guvernul nu a constituit un comitet anti-criză, capabil să facă o radiografie complexă a situaţiei şi să propună soluţii adecvate. Total impropriu guvernarea a adoptat un buget pentru 2009 populist şi rupt de realitate, axat pe scopurile electorale ale PCRM, a stimulat şi a aprofundat criza economică şi socială. 

Neglijarea crizei pe parcursul anilor 2008-2009, impunerea unui tabu asupra dezbaterilor publice, dar şi recentele declaraţii care anunţă o criză „căzută peste noapte” (imediat după alegeri) nu sunt altceva decât un act de iresponsabilitate politică şi profesională a guvernării şi o sfidare grosolană a intereselor cetăţenilor şi societăţii în ansamblu. Constatăm că dezinformarea şi promisiunile electorale populiste au fost priorităţile cabinetului Greceanîi. Guvernul a cheltuit aproape în totalitate bugetul de salarizare pentru lunile septembrie-decembrie 2009, utilizându-le pentru majorările de salarii promise în campania electorală. Ca şi consecinţă, la doar cîteva zile după alegerile parlamentare, Guvernul a încercat să arunce responsabilitatea crizei pe administraţiile publice locale, cerîndu-le printr-o circulară a Ministerului Finanţelor reducerea cheltuielilor bugetare cu minim 20 la sută. Reducerea transferurilor bugetare vor cunoaşte o diminuare proporţională a nivelului salariilor şi altor plăţi sociale aflate în responsabilitatea administraţiilor locale.  Trebuie să mai subliniem că mai mulţi administratori de instituţii bugetare (din domeniile educaţie, cultură) au fost impuşi încă în lunile februarie-martie să semneze modificarea planurilor de finanţare pentru anul 2009.

PLDM mai atenţionează că atît pînă cît şi în plină criză economică PCRM a admis în mod conştient degradarea climatului investiţional în Republica Moldova, prin
presiuni şi arestări în mediul oamenilor de afaceri, controale financiare şi fiscale excesive şi direcţionate, introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români, ţară cu care Republica Moldova are unul dintre cel mai mare volum de schimburi comerciale. În doar trei luni ale anului 2009 volumul schimburilor comerciale între RM şi România s-a redus cu 7,5 mln de dolari, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008.


PLDM declară că întreaga responsabilitate pentru degradarea situaţiei social – economice, inclusiv în domeniul finanţelor publice, revine în totalitate Partidului Comuniştilor.

cuvinte-cheie: social-economica | PLDM | declaratie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus