Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.11.2008

În nouă luni ale anului 2008, importul de produse petroliere a crescut cu 2,5%


În nouă luni ale anului curent, importul principalelor produse petroliere (benzină, motorină şi gaz lichefiat), în valoare fizică, a crescut, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu circa 2,5% şi a constituit 450,7 mii tone, iar în expresie bănească - cu 68,4% şi a însumat 464,1 mil. dolari SUA, arată date operative ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Cea mai mare creştere - de 17,5% -  a fost atestată la importul de gaze lichefiate: de la  37,3 mii la 43,8 mii tone. Importul de motorină s-a majorat cu 4,2% şi a însumat circa 252,8 mii tone, iar cel de benzină s-a diminuat cu 3,7% şi a alcătuit 154,1 mii tone.

Specialiştii ANRE explică aceste tendinţe prin creşterea, în perioada de raport, a preţurilor pe pieţele internaţionale şi regionale, factor care a cauzat majorarea preţurilor de import la produsele petroliere. Astfel, în nouă luni, preţul mediu de import al motorinei a crescut, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2007, cu 77,2 la sută şi a constituit 1086,6 dolari SUA/tona. Preţul mediu de import al benzinei s-a majorat cu 50,1% şi a însumat 996,4 dolari SUA/tona, iar preţul gazului lichefiat - cu 49,1% şi a alcătuit 819,6 dolari SUA/tona.   

Cu referire la evoluţia preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere pe piaţa internă, datele ANRE arată că după majorările ce s-au produs în perioada martie-mai 2008, din luna august a început diminuarea treptată a acestor preţuri. Deja în septembrie preţurie au coborât la nivelul înregistrat în luna aprilie, iar în octombrie au avut loc încă trei reduceri ale acestora.

În perioada de raport, „LUKoil Moldova"şi-a menţinut poziţia de cel mai mare importator de produse petroliere. Celelalte două poziţii, la importul de benzină şi motorină, au fost deţinute de companiile „Petrom Moldova" şi „Tirex Petrol". Aceste trei companii deţin  împreună o cotă de 79% din piaţa importurilor de benzină şi 78% - a importurilor de motorină. Pe primele trei locuri la importul de gaz lichefiat s-au situat societăţile „Dominic", „LUKoil Moldova" şi „Tezed - S", cărora le revine împreună o cotă de 60% din această piaţă.

În prezent, pe piaţa produselor petroliere activează 187 titulari de licenţă, dintre care 21 - practică importul şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi motorinei, iar 10 - importul şi comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat. Celalţi 156 titulari de licenţă desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului licehefiat la staţiile de alimentare certificate. Numărul staţiilor de alimentare cu benzină şi motorină s-a ridicat la 502, iar al celor de alimentare cu gaz lichefiat - la 261.

cuvinte-cheie: ANRE | benzina | motorina | petroliere

Comentarii (0)

 

Related news

Sus