Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.01.2009

ANRE prognozează o stabilitate a tarifelor la resursele energetice în anul 2009

ANRE prognozează o stabilitate a tarifelor la resursele energetice în anul 2009

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) consideră că situaţia existentă pe piaţa mondială a produselor petroliere creează premize reale pentru  menţinerea, în anul 2009, a stabilităţii preţurilor şi tarifelor la resursele energetice de pe piaţa internă a R. Moldova.

Despre aceasta a comunicat directorul general al ANRE, Vitalie Iurcu. El a motivat pronosticul Agenţiei prin faptul că reducerea preţurilor mondiale la ţiţei condiţionează nu numai micşorarea preţurilor de comercializare a benzinei şi motorinei pe piaţa R. Moldova, dar şi a cotaţiilor mondiale la gazoil şi păcură, factor esenţial la determinarea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale importate din Federaţia Rusă.

Iurcu a amintit că, potrivit contractului semnat în 2006 de SA „Moldovagaz"şi SAD „Gazprom", preţul de achiziţie a gazelor naturale, în primul trimestru al anului 2009, va fi determinat reieşind din preţul mediu de comercializare a gazelor naturale livrate de „Gazprom" în ţările din Europa, înregistrat la 1 ianuarie 2009, care va fi ajustat la coeficientul de reducere a preţului pentru R. Moldova, egal cu  0,80. Totodată, acest preţ va fi ajustat trimestrial la indicatorii de modificare a cotaţiilor preţurilor PLATT'S la gazoil şi păcură înregistraţi în ultimele nouă luni.

În aceste condiţii, Agenţia estimează că deşi preţul de procurare a gazelor naturale va înregistra o creştere în primul trimestru al anului 2009, ea va fi acoperită de reducerea acestui preţ în trimestrul doi, a afirmat Iurcu. Aceasta înseamnă că, în prima jumătate a anului 2009, ANRE nu va avea temeiuri pentru majorarea tarifelor existente la gazele naturale livrate consumatorilor.  În cazul în care situaţia pe piaţa mondială a produselor petroliere şi pe piaţa valutară a R. Moldova va fi stabilă, ne putem aştepta chiar la micşorarea acestor tarife, a estimat directorul general al ANRE. 

În alt context, Iurcu a relevat că, potrivit estimărilor Agenţiei, în primul semestru al anului 2009, tarifele actuale de livrare a energiei electrice vor rămâne la acelaşi nivel, adăugând că există premise pentru ca aceste tarife să fie menţinute o perioadă şi mai îndelungată.

În cursul anului 2008, preţul de achiziţie a gazelor procurate de la „Gazprom" a crescut de la 191 până la 278,71 dolari SUA pentru 1000 m3 . Urmare a acestor creşteri ANRE a actualizat tarifele la gazele naturale livrate consumatorilor de două ori: în  ianuarie şi în iulie 2008. Începând cu 1 august 2008, tariful mediu de livrare a gazelor naturale constituie 3523 lei /1000 m3 (fără TVA de 5%).
                                                                                     

cuvinte-cheie: Gazprom | Moldovagaz | ANRE

Comentarii (4)

 

Related news

Sus