Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.11.2008

În octombrie 2008, inflaţia în Moldova a constituit 0,8%


Potrivit Birolului Naţional de Statistică, în octombrie, de la începutul anului 2008, nivelul inflaţiei a constituit 7,5%, iar pe parcursul ultimelor 12 luni -9,8%.

În octombrie, creşterea inflaţiei a fost influenţată de creşterea preţurilor la produsele alimentare - cu 1,5%, a produselor nealimentare - cu 0,4%, precum şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei - cu 0,5%.

Creşterea preţurilor la produsele alimentare a fost generată de majorarea preţurilor medii faţă de septembrie a.c. la produsele agricole: pătlăgele roşii - cu 30,2%, vinete - cu 7,2%, ardei dulci şi gogoşari - cu 6,4%, pepeni verzi şi galbeni - cu 12,1%, ouă dietetice - cu 12,5% şi mezeluri - cu 3,0%.

La mărfurile nealimentare creşterea mai accentuată a preţurilor a fost marcată la: confecţii pentru sezonul rece al anului - cu 1,6%(scurte pentru copii - cu 2,9%), încălţăminte pentru iarnă - cu 2,7%, cărbune şi detergenţi - cu câe 1,1%.

Creşterea tarifelor la servicii în octombrie 2008 a fost înregistrată la: serviciile asigurării cu apă potabilă şi de canalizare - cu 7,1%, serviciile hoteliere şi a staţiunilor sanatoriale - cu 5,7% şi serviciile alimentaţiei publice - cu 1,5% .

Totodată, în luna octombrie a fost înregistrată reducerea preţurilor medii faţă de septembrie a.c. la: făină de grâu paste făinoase, crupe, zahăr, ulei vegetal din seminţe de floarea soarelui, fructe proaspete, struguri, varză şi ceapă. Descreşterea în luna de analiză a preţurilor la produsele alimentare a fost generată de apariţia a produselor din roada anului curent.

La produse nealimentare au scăzut preţurile la gaze naturale ambalate în butelii, carburanţi pentru transport, televizoare, aparate de telefonie şi audiovizuale.

 

cuvinte-cheie: inflatie | BNS

Comentarii (0)

 

Related news

Sus