Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2008

Jaap de Hoop Scheffer a reiterat „respectul total" al NATO pentru neutralitatea Moldovei

Jaap de Hoop Scheffer a reiterat „respectul total


În cadrul întrevederii avute joi, 30 octombrie, cu viceprim-ministrul, ministrul Adacerilor Externe şi Integrării Eopene, Andrei Stratan, secretarul general al NATO a menţionat că Alianţa întreţine o cooperare fructuoasă cu un şir de ţări neutre din Europa.

Jaap de Hoop Scheffer a apreciat reformele realizate până în prezent de Moldova  în sectorul de securitate şi apărare şi a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va susţine şi în continuare eforturile Republicii Moldova de implementare a reformelor democratice în diverse domenii în conformitate cu standardele europene. În opinia înaltului demnitar, „Republica Moldova trebuie să fie apreciată pentru faptul că este un exportator de securitate", a spus Jaap de Hoop Scheffer.

După întrevederea avută cu Vladimir Voronin, Jaap de Hoop Scheffer a menţionat, de asemenea, că între Alianţa Nord-Atlantică şi Republica Moldova este stabilit un dialog politic fructuos. El şi-a exprimat convingerea că interacţiunea dintre Republica Moldova şi aliaţii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului poate fi consolidată şi extinsă în continuare.

În contextul problematicii transnistrene, Secretarul General NATO şi-a exprimat speranţa că, reieşind din principiile privind soluţionarea politică a conflictului transnistrean şi, în primul rînd, respectarea de către Federaţia Rusă a angajamentelor de la Istanbul, se va reuşi o rezolvare a problemei date.

„Doresc să accentuez în mod special faptul că NATO nu are nici un mandat în problema dată, dar membrii alianţei speră sincer în identificarea unei soluţii a acesteia", a declarat Jaap de Hoop Scheffer.  

În altă ordine de idei, Secretarul General NATO a apreciat decizia autorităţilor Republicii Moldova de a trimite cinci elicoptere în Afganistan, care operează sub umbrela ONU, această ţară fiind, în prezent, o prioritate pentru NATO. În acest caz, Republica Moldova devine un exportator al securităţii, a conchis înaltul oficial al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Jaap de Hoop Scheffer  a mai spus că în cadrul întrevederii cu Vladimir Voronin au fost abordate unele aspecte vizând situaţia pe arena politică internaţională, de exemplu evenimentele din Georgia, din august anul curent, precum şi relaţiile dintre NATO şi Federaţia Rusă.

cuvinte-cheie: parteneriat | Scheffer | NATO

Comentarii (0)

 

Related news

Sus