Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.03.2021

Ministerul Finanțelor: Salariile, pensiile, prestațiile sociale și alte cheltuieli prioritare vor fi achitate integral și la timp

Ministerul Finanțelor: Salariile, pensiile, prestațiile sociale și alte cheltuieli prioritare vor fi achitate integral și la timp

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, în primele 2 luni ale anului 2021 la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 10,1 miliarde lei, fiind în creștere cu 556,0 milioane lei față de luna februarie a anului trecut, în timp ce cheltuielile au constituit 11,1 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 982,9 milioane lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 942,0 milioane lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 6,9 miliarde lei.

Totodată, veniturile bugetului de stat în primele 2 luni ale anului 2021 au constituit 6,1 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2020 acestea s-au majorat  cu  401,9 milioane lei. Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 2,8 miliarde lei, cu 211,8 milioane lei mai mult față de perioada similară a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 3,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 151,2 milioane lei comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 7,6 miliarde lei, fiind mai mari cu 664,7 milioane lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,5 miliarde lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 4,1 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunele ianuarie-februarie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

De asemenea, reiterăm faptul că nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că se asigură în permanență un management prudent al lichidităților. În acest sens, menționăm că salariile, pensiile, prestațiile sociale și alte cheltuieli prioritare vor fi achitate integral și la timp.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus