Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.02.2021

Concesionarea Aeroportului și creșterea prețurilor la carburanți, principalele subiecte discutate la ședința CSS

Concesionarea Aeroportului și creșterea prețurilor la carburanți, principalele subiecte discutate la ședința CSS

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezidat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia s-a discutat despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și despre creșterea prețurilor la carburanți.

După dezbaterile pe primul subiect, care au durat circa patru ore, șefa statului a anunțat că a solicitat Agenției Proprietății Publice să ceară urgentarea examinării în judecată a cauzei privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului. „Este un dosar de interes național și am cerut Agenției Proprietății Publice să facă o cerere de urgentare a examinării acestei cauze în instanță”, a spus Maia Sandu.

Potrivit Președintelui Republicii Moldova, la ședința CSS s-a mai discutat despre monitorizarea, realizată de instituțiile statului, a investițiilor făcute în Aeroport, și despre evaluările pe care le face Agenția Proprietății Publice (APP) în acest sens. Respectiv, ar urma să se facă o anchetă la nivel de Guvern cu privire la modul în care a fost urmărită implementarea planului de investiții până în 2019, pentru că anume în perioada 2014-2019 există mai puține rapoarte la APP. „Avem bănuiala că nu s-a dorit să se monitorizeze modul în care compania care deține concesiunea Aeroportului își îndeplinește contractul de concesionare”, a spus Maia Sandu.

Pentru cel de-al doilea subiect, au fost invitați să dea explicații șefii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și cel al Consiliului Concurenței. „Este clar pentru toți că aceasta este o acțiune concertată din partea companiilor, dar și o dovadă a lipsei de acțiuni din partea instituțiilor statului”, a menționat Președintele Republicii Moldova. În acest context, doamna Maia Sandu a solicitat Consiliului Concurenței să facă uz de instrumentele sale legale și să intervină imediat în aceste cazuri, inclusiv prin înghețarea prețurilor, atunci când acțiunea companiilor este concertată și a recomandat Parlamentului, în a cărui subordonare se află cele două structuri, să nu se mai opună evaluării externe a acestora, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus