Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.12.2020

Moldova este susținută în procesul de integrare în lanțurile de valori adăugate

Moldova este susținută în procesul de integrare în lanțurile de valori adăugate

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a participat astăzi la evenimentul „Parteneriatul Estic – integrarea în lanțurile de valori adăugate”, organizat sub auspiciul Președinției germane a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit ministrului Anatol Usatîi, în diverse ramuri industriale ale Republicii Moldova activează companii capabile să exporte produse finite complexe.

„Companiile industriale autohtone au reușit să performeze într-o manieră competitivă și profesională, dovedită mai ales în ultimii ani de volumul exporturilor în țările din UE, precum România, Germania, Cehia, Polonia, Italia, Belgia etc. Suntem în continuă creștere și avem o apreciere pozitivă a calității produselor și serviciilor moldovenești”, a susținut Anatol Usatîi.

De asemenea, ministrul a declarat că, în acest sens, Guvernul Republicii Moldova încurajează mediul de afaceri să participe la evenimentele B2B, să beneficieze de suportul Agenției de Investiții și a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) pentru a interacționa cu companiile locale și internaționale în vederea integrării în lanțurile de valori europene.

Anatol Usatîi a mai menționat și despre rolul educației profesionale duale, implementate din 2016 în țara noastră. Având la bază sistemul dual german VET, învățământul dual tehnic din Moldova este într-o continuă creștere, acoperind cele mai solicitate poziții ale economiei locale. În prezent, acesta numără peste 40 de meserii studiate în circa 70 de instituții de învățământ.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii împreună cu ODIMM a lansat mai multe programe de susținere a întreprinderilor în procesul de integrare în lanțurile de valori adăugate. Recent, am lansat Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare. Ne dorim ca tot mai multe companii să-și crească potențialul inovator, calitatea produselor și a serviciilor, precum și să identifice noi piețe externe. În acest sens, suportul partenerilor locali și externi este foarte valoros”, a menționat ministrul.

La evenimentul de astăzi a participat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Angela Ganniger, ambasadorul Germaniei la Chișinău, Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, precum și reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, Comitetului estic al Economiei Germane, ai companiilor din sectorul automotive din Moldova și România.

Oficialii și-au exprimat deschiderea de a ajuta Republica Moldova în consolidarea legăturilor economice cu Uniunea Europeană și continuarea dialogului eficient pentru integrarea țării noastre în lanțurile de valori internaționale, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus