Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.12.2020

A fost plafonat termenul interdicției de a părăsi țara pentru debitor, în cadrul procedurii de insolvabilitate

A fost plafonat termenul interdicției de a părăsi țara pentru debitor, în cadrul procedurii de insolvabilitate

Deputații au susținut inițiativa Guvernului privind plafonarea termenului interdicției de a părăsi țara pentru debitor sau reprezentantul organelor lui de conducere, în cadrul procedurii de insolvabilitate.

Parlamentul a aprobat, în două lecturi, un proiect prin care se completează Legea insolvabilității, cu un nou alineat. Acesta prevede  că interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova sau localitatea de reședință nu poate depăși 6 luni. Dacă este necesară menținerea interdicției pe un termen mai mare, aceasta poate fi aplicată în mod repetat, în urma unui demers motivat al administratorului/lichidatorului, dar nu mai mult de 3 ori în cadrul aceleiași proceduri de insolvabilitate.

Proiectul vine să conformeze cadrul legal la normele constituționale.

În opinia autorilor, redacția propusă va asigura respectarea dreptului la libera deplasare a persoanei, precum și va asigura previzibilitate și certitudine în situațiile din speță.

De menționat că, potrivit Legii insolvabilității, după intentarea procedurii de insolvabilitate, instanța de insolvabilitate, din oficiu sau la cererea administratorului/lichidatorului, poate obliga debitorul sau reprezentantul organelor lui de conducere să nu părăsească teritoriul Republicii Moldova fără permisiunea sa expresă în cazul în care există dovezi că acesta ar putea să se ascundă ori să se eschiveze de la participarea la procedură, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus