Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
14.12.2020

Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate

Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/ a anunțat că a operat modificări la  Protocolul Clinic Național Provizoriu și Protocolul Clinic Standardizat, pentru medicii de familie ”Infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), ediția IV, care a fost revizuit și actualizat, în contextul evoluției în creștere a cazurilor de COVID-19 la nivel național și mondial.

Noile modificări reprezintă rezultatul conlucrării îndelungate a grupului specialiști din cadrul USMF „N. Testemițanu”, clinicieni ai Comisiilor de specialitate a MSMPS, reprezentanți ai CNAM și AMDM, fiind bazat pe practicile, experiențele și recomandările internaționale, racordate la specificul și posibilitățile naționale.

Conform noilor modificări, în tratament la domiciliu au fost incluși pacienții cu forme moderate, pe lângă cei asimptomatici și cei cu forme ușoare ale bolii. Totodată, a fost aprobată lista investigațiilor de laborator și instrumentale pentru examinarea pacienților cu semne de agravare a bolii și reglementat mecanismul de acces a pacienților infectați cu COVID-19 la investigații în condiții de ambulator.

Vor fi incluși în tratament la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie pacienții cu forme asimptomatice (adulții, inclusiv gravidele, copiii 0-18 ani), copiii mai mari de 7 ani, adulții, inclusiv gravidele, cu forme ușoare de COVID-19, fără factori de risc de deteriorare a stării generale (patologii asociate severe precum: boli cardiovasculare, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, stări de imunocompromisie, maladii oncologice) și adulții cu forme moderate de COVID-19, cu excepția gravidelor.

Astfel, pacienților asimptomatici nu li se recomandă tratament, celor simptomatici cu forme ușoare de boală rămâne în vigoare aceleași recomandări privind tratamentul la domiciliu, iar pacienților cu forme moderate li se va indica tratament la domiciliu cu prescrierea medicamentelor antivirale, antimicrobiene, dezagregante, anticoagulante, gastroprotectoare, vazoprotectoare, vitamine și suplimente alimentare.

În acest sens, a fost aprobată o listă suplimentară de medicamente pentru tratamentul în condiții de domiciliu, care vor fi compensate din Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate cât și cele neasigurate.

Compensarea pentru copii este de 100%, iar pentru adulți este de 70%, totodată este asigurată compensarea integrală de 100% pentru cel puțin o denumire comercială din fiecare Denumire Comună Internațională.

Conform procedurii stabilite, Ministerul este în proces de examinare a posibilității de extindere a compensării pentru celelalte grupe de medicamente incluse în protocolul provizoriu.

De asemenea, au fost revizuite criteriile de spitalizare, inclusiv în baza investigațiilor realizate în condiții de ambulator și criteriile de excludere din izolare/tratament la domiciliu și revenire în câmpul de muncă sau instituții de învățământ.

Cu privire la testarea populației pentru detecția infecției COVID-19, a fost inclusă utilizarea testelor rapide de depistare a antigenului SARS CoV-2, în contextul ultimelor recomandări internaționale și apariției pe piața mondială a testelor rapide antigen de precizie și specificitate înaltă. Republica Moldova urmează să achiziționeze 300.000 de teste antigen, în cadrul proiectului Băncii Mondiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus