Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.12.2020

Avantajele pieței Emiratelor Arabe Unite și valorificarea posibilităților de export au fost prezentate astăzi agenților economici și producătorilor locali

Avantajele pieței Emiratelor Arabe Unite și valorificarea posibilităților de export au fost prezentate astăzi agenților economici și producătorilor locali

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a participat astăzi în cadrul celei de-a 10-a sesiuni a programului „Export Morning”, organizată de Agenția de Investiții, cu genericul „Potențialul din Golf – 1001 de oportunități”. Evenimentul face parte din seria de evenimente dedicate exportatorilor autohtoni, în vederea creșterii competențelor și capacităților de export ale acestora.

Sesiunea de astăzi a fost dedicată Emiratelor Arabe Unite, cel mai important partener comercial al Republicii Moldova în regiunea Golfului Persic și a avut drept scop prezentarea avantajelor pieței emiriene și valorificarea posibilităților de cooperare la nivel bilateral, dar și provocările privind exporturile în Orientul Mijlociu.

„Evenimentul de astăzi este dedicat unei piețe ce rămâne a fi în proces de explorare de către agenții economici și producătorii locali. Pe alocuri, companiile din Republica Moldova sunt reticente față de piața emiriană, în mare parte datorită unei culturi diferite de consum, însă studiind în detaliu preferințele și obiceiurile consumatorilor locali, cu siguranță vom reuși să valorificăm potențialul vast pe care îl poate oferi această piață. MEI depune eforturi în identificarea potențialelor piețe de desfacere. În acest sens, este importantă crearea unui mediu economic favorabil prin asigurarea cadrului legal bilateral corespunzător pentru ambele părți”, a spus Iuliana Drăgălin.

Secretarul de stat a menționat că pe parcursul anilor 2017-2018 au fost semnate cele mai importante acorduri cu caracter economic între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, printre care Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, Acordul privind cooperarea economică și tehnică, Acordul pentru evitarea dublei impuneri şi prevederea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate. De asemenea, Iuliana Drăgălin a remarcat importanța autorizării curselor directe Chișinău – Abu Dhabi, de către Autoritatea Aeronautică Civilă, care reprezintă o premisă pentru mediul de afaceri și pentru crearea legăturilor directe dintre piețe, precum și dintre companiile din ambele țări.

În context, secretarul de stat a venit cu un apel către mediul de afaceri și companiile din toate sectoarele să vină cu oferte pentru plasarea produselor în cadrul standului Republicii Moldova la Expo Dubai 2020, care se va desfășuraîn perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, la Dubai.  Expoziția respectivă reprezintă o oportunitate pentru țara noastră de a se afirma atât pe piața emiriană, cât și pe piața internațională, dar și pentru identificarea noilor proiecte investiționale.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Emiratele Arabe Unite, în perioada ianuarie – septembrie 2020 a înregistrat suma de 4,444 milioane de dolari. Pe parcursul anului 2020, în Republica Moldova își desfășoară activitatea 41 companii cu capital emiratez, capitalul total investit însumând cifra de 41,855 milioane de lei, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus