Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.11.2020

BNM a stabilit contribuțiile băncilor la fondul de rezoluție pentru anul 2021

BNM a stabilit contribuțiile băncilor la fondul de rezoluție pentru anul 2021

Banca Națională a anunțat băncile licențiate care vor fi cuantumul, tranşele, termenele-limită şi forma de plată a contribuțiilor acestora la fondul de rezoluție bancară ce urmează să fie colectate până la sfârșitul anului 2021. Acestea au fost calculate în conformitate cu Regulamentul privind modul de calcul şi de plată a contribuțiilor la fondul de rezoluție bancară, aprobat prin Hotărârea Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei nr.74 din 20 martie 2020.

Potrivit BNM, cuantumul contribuțiilor pe anul 2021 pentru întregul sistem bancar a fost calculat în mărime de 131,3 mil. lei, la baza acestui calcul fiind nivelul-țintă de 3% din suma depozitelor garantate, care urmează a fi atins până la finele anului 2024, coeficientul de ajustare la creșterea volumului depozitelor și multiplicatorul de ajustare la riscul specific băncii. Totodată, nivelul-țintă ce reiese din suma depozitelor garantate la situația din 30.06.2020 reprezintă 475,8 mil. lei și urmează să se reevalueze anual.

Constituirea fondului de rezoluție contribuie la consolidarea sectorului bancar și a credibilității acestuia, în sprijinul intereselor deponenților.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus