Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.09.2020

Ion Chicu: În pofida secetei, recolta din acest an de grâu, porumb și floarea-soarelui este suficientă pentru a acoperi necesitățile interne

Ion Chicu: În pofida secetei, recolta din acest an de grâu, porumb și floarea-soarelui este suficientă pentru a acoperi necesitățile interne

Premierul Ion Chicu a participat la ședința comună cu Președintele țării, Igor Dodon, și Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. În cadrul ședinței de lucru au fost discutate evenimentele produse săptămâna precedentă și subiectele de pe agenda următoarelor zile, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Premierul a reamintit importanța legilor aprobate vineri în Parlament, menționând în mod special rectificarea bugetului și pachetul de condiționalități prevăzut de noul program cu Fondul Monetar Internațional.

„Nu am atins cheltuieli sociale. Doar din bugetul destinat infrastructurii drumurilor au fost tăiate 200 milioane lei. În schimb, a fost suplimentat bugetul pentru educație, medicina de urgență și pentru pensionari și beneficiarii de alocații, care vor primi cu 200 de lei mai mult de la 1 octombrie”, a subliniat Ion Chicu.

Subiectul legat de agricultură a fost pe ordinea de zi. Șeful Guvernului a declarat că, în pofida secetei, recolta din acest an de grâu, porumb și floarea-soarelui este suficientă pentru a acoperi necesitățile interne. Totodată, premierul a anunțat că AIPA continuă să recepționeze cererile agenților economici a căror culturi din grupa I-a au avut de suferit de pe urma condițiilor climaterice nefavorabile. Guvernul va încerca să identifice resurse pentru a oferi suport și pentru agricultorii care au culturi din grupa a II-a afectate de calamități naturale.

Prim-ministrul a vorbit despre legea care prevede lichidarea poliției economice de la 1 ianuarie 2021. Astfel, poliția nu va mai putea verifica agenții economici, iar unele competențe în acest sens vor reveni Serviciului Fiscal de Stat.

Ion Chicu a menționat și despre ratificarea în Parlament a acordului de finanțare cu UE în valoare totală de 100 milioane de euro. Așadar, prima tranșă din pachetul de asistență macrofinanciară (Omnibus), în valoare de 50 milioane de euro, ar urma să ajungă în țara noastră până la sfârșitul lunii septembrie.

Totodată, șeful Executivului și-a exprimat indignarea față de inițiativele populiste a unor deputați care au blocat propunerea de ajutorare a veteranilor neangajați în câmpul muncii.

„Proiectul prevede asigurarea cu polițe medicale pentru veteranii care nu sunt angajați în câmpul muncii. Tot în acel proiect sunt majorări sociale pentru urmașii, sau soțiile veteranilor. Acel proiect a fost elaborat de Guvern, apoi înaintat în Parlament, iar acolo iresponsabilitatea maximă a unor deputați a făcut ca această inițiativă nobilă să fie compromisă. Sper că deputații vor reveni la acest proiect și vor adopta inițiativa, iar veteranii vor beneficia de asistență gratuită din partea Guvernului”, a declarat prim-ministrul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus