Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.08.2020

Ministrul Railean a întreprins o vizită de lucru la Moldelectrica

Ministrul Railean a întreprins o vizită de lucru la Moldelectrica

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”, pentru a se documenta despre activitatea economico-financiară a acesteia și despre planul de acțiuni stabilit pentru a doua jumătate a anului 2020.

În cadrul discuției directorul general al întreprinderii, Dimov Ghenadie, l-a informat pe ministrul Railean despre proiectele de asistență externă implementate de „Moldelectrica” și despre valorificarea surselor financiare planificate de întreprindere pentru realizarea investițiilor în perioada 2019 – 2020.

Dimov Ghenadie a menționat că în prima jumătate a anului curent, „Moldelectrica” a transportat energie electrică în volum de 1983,3 mln kWh sau cu 4,6% mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2019. Volumul de energie electrică transportată se explică prin scăderea consumului de energie în legătură cu criza provocată de pandemia COVID-19.

Un alt subiect abordat a vizat interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, mai exact construcția stației Back-to-Back Vulcănești și LEA 400 kV Vulcănești – Chişinău. Menționăm că, la data de 23 iunie curent a fost lansată licitația pentru construcția LEA 400 kV Vulcănești – Chişinău și în luna octombrie 2020 urmează a fi deschise ofertele.

„Dezvoltarea sectorului electroenergetic și diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice este una din prioritățile Guvernului. Prin interconectarea asincronă a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România vom avea acces la piața regională, fapt ce va conduce la stabilirea în mod competitiv a prețurilor pentru cetățenii noștri”, a menționat ministrul Railean.

Proiectul de interconectare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României este realizat prin intermediul ÎS „Moldelectrica” și Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii și este preconizat a fi finalizat în anul 2024.

Valoarea totală a proiectului este de 261 mln de euro, o parte din resursele financiare necesare pentru implementarea Proiectului sunt acoperite din resursele BERD și BEI în valoare de 80 mln. euro fiecare, o parte de către Uniunea Europeană sub formă de grant în valoare de 39,94 mln de euro, prin intermediul BERD, și o parte de către Banca Mondială prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare în valoare totală de 61 mln de euro sub formă de împrumut, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus