Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
10.03.2020

Alte două cazuri de îmbolnăviri cu infecția Coronovirus de tip nou, pe teritoriul țării

Alte două cazuri de îmbolnăviri cu infecția Coronovirus de tip nou, pe teritoriul țării

La ora actuală, testele efectuate de laboratorul ANSP au confirmat încă două cazuri noi de infecție cu noul tip de Coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova.  Este vorba de doi cetățeni ai țării noastre, o femeie și un bărbat, care au revenit recent din Italia,  pe data de 26 februarie, și respectiv pe 1 martie. Aceștia sunt internați în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, în stare stabilă, de gravitate medie.

În acest context, Viorica Dumbrăveanu a făcut un apel către persoanele care revin din zonele de risc de infecție cu noul tip de Coronavirus sau care au fost în contact cu persoane infectate de COVID-19, să aplice regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, să contacteze medicul de familie, să-și monitorizeze starea de sănătate cu efectuarea termometriei de trei ori pe zi și la primele simptome de boală, precum tuse sau febră, să apeleze 112.

Totodată, ministrul a reiterat că în scopul sporirii măsurilor de prevenire și control a infecției cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova, au fost aprobate măsuri suplimentare precum: interzicerea, începând cu 11 martie 2020, a organizării și desfășurării manifestărilor, măsurilor, întrunirilor în masă cu participarea unui număr de 50 persoane sau mai mare, până la 1 aprilie 2020, cu revizuirea ulterioară termenului dat, în funcție de situația epidemiologică.

La fel, sistarea procesului de studii școlare, începând cu 11 martie,  la nivel de republică, ulterior se va lua decizia privind termenul vacanței.

La moment, sunt înregistrate 13 cazuri suspecte de infecție cu noul tip de Coronavirus, 10 adulți și 3 copii. Alte trei  cazuri suspecte anunțate dimineață, sunt negative.

De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că, a aprobat Ordinul cu privire la acordarea suplimentului financiar în mărime de 100% la salariu de funcție,   personalului medical implicat în supravegherea, tratamentul și controlul infecției cu COVID-19.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus