Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.02.2020

Parlamentul a interpretat unele prevederi ale Legii privind activitatea băncilor, sub aspectul transparenței acționariatului acestora

Parlamentul a votat, în ședința plenară de astăzi, un proiect de lege pentru interpretarea articolului 52 al Legii privind activitatea băncilor, în două lecturi.

Prin proiect se stabilește expres că în procedura de anulare, emitere, vânzare, răscumpărare și convertire a cotelor de participare deținute cu nerespectarea cerințelor privind calitatea acționariatului, banca va putea efectua operațiuni prin care dobândește dreptul de proprietate asupra acțiunilor nou-emise și înscrie în contul băncii doar în cazurile și condițiile stabilite în articolul 52 al Legii privind activitatea băncilor.

Inițiativa legislativă aparține deputatului PSRM Vladimir Golovatiuc. Autorul argumentează necesitatea interpretării exacte a legii prin faptul că viabilitatea și credibilitatea băncilor, acestea operând cu resurse bănești atrase de la public, sunt factori de un interes public major și, respectiv, se impun exigențe sporite privind reglementarea și supravegherea activităților bancare.

Proiectul a fost consultat cu Banca Națională a Moldovei, cu Asociația Băncilor din Moldova, cu băncile comerciale, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus