Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.02.2020

Vinurile Moldovei sunt apreciate pe piața chineză

 Vinurile Moldovei sunt apreciate pe piața chineză

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Excelența Sa, Zhang Yinghong.

Oficialii au realizat un schimb de opinii, aprecieri și recunoștință pentru colaborarea productivă de-a lungul anilor dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză în domeniul agriculturii și industriei alimentare, în special prin posibilitatea de promovare a producției agroalimentare moldovenești pe piața Chinei.

Totodată, părțile au realizat o retrospectivă a activităților comune în domeniu, au vorbit despre participarea țării noastre la Expoziția Internațională de Horticultură din orașul Beijing ”Expo Beijing 2019” și rezultatele inițiativelor de schimb comercial în urma expoziției, precum și au discutat despre posibilitatea promovării producției agroalimentare moldovenești pe piața Chinei.

Ambasadorul a menționat că vinurile Moldovei sunt apreciate pe piața chineză și că își doresc să intensifice colaborarea și schimbul de experiență cu țara noastră în sectorul vitivinicol.

Drept răspuns, ministrul Perju a confirmat disponibilitatea conlucrării pentru extinderea exporturilor de produse viticole și vinicole pe piața de desfacere din China. De asemenea, ministrul și-a exprimat recunoștința pentru cooperarea bilaterală în domeniul agriculturii, apreciind-o ca fiind una ascendentă, marcată de vizitele bilaterale ale reprezentanților ambelor state, precum și de oportunitatea de participare tot mai activă a instituțiilor naționale la diverse evenimente specializate în domeniul agriculturii organizate de partea chineză.

În cadrul întrevederii părțile au apreciat relaţiile comercial-economice moldo-chineze ca fiind în ascensiune şi au menționat că există toate premisele pentru impulsionarea acestora, iar potenţialul de cooperare în domeniul agriculturii dintre ţări  trebuie să fie valorificat.

Totodată, oficialii au menționat importanța negocierilor pe marginea Acordului de comerţ liber dintre țări, lansate în decembrie 2017, și și-au exprimat convingerile că semnarea acestuia va aduce beneficii pe termen lung inclusiv pentru cooperarea bilaterală în domeniul agriculturii.

La final, părțile și-au reconfirmat disponibilitatea consolidării cooperării în domeniul agriculturii, dar și și-au propus să identifice acțiuni comune în vederea protecției mediului, prin schimb de experiență în domeniul creării și gestionării ariilor naturale protejate și protecției biodiversității.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în prezent China este cel de-al şaselea partener comercial al Republicii Moldova cu o pondere de peste 7% din volumul comerţului total. China reprezintă una din piețele ţintă pentru vinurile din Moldova şi este principalul partener al vinificatorilor moldoveni pe continentul Asiatic.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus