Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.02.2020

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu Peter Eriksson, ministrul pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională al Suediei

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu Peter Eriksson, ministrul pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională al Suediei

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu Peter Eriksson, ministrul pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională al Suediei, aflat în vizită în țara noastră. La ședință a participat și E.S. Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Premierul a mulțumit autorităților suedeze pentru asistența tehnică și financiară oferită RM, de cca 10 ani, în diverse domenii. Suedia este în top 5 donatori ai țării noastre, cu o contribuție anuală de peste 12 milioane euro. În special, a apreciat sprijinul acordat RM pe dimensiunea integrării europene, dar și a gestionării finanțelor publice.

Oficialii au remarcat importanța asigurării independenței energetice a RM și au discutat oportunitățile țării dacă se va concentra pe producerea energiei solare și cea eoliană. Potrivit ministrului suedez, UE și alți parteneri de dezvoltare ar fi deschiși pentru finanțarea a astfel de proiecte în țara noastră.

Ion Chicu a salutat recomandările și a mai accentuat importanța dezvoltării sectorului IT în RM, care deja arată rezultate pozitive. Exportul serviciilor IT a depășit volumul exportului producției vinicole. În acest domeniu ar fi binevenit sprijinul partenerilor suedezi, dar și pe altele, precum: combaterea traficului de ființe umane, a corupției, asigurarea protecției drepturilor omului, dar și a securității ecologice.

În context, premierul a apreciat utilitatea studiului de impact, finanțat de Suedia, privind construcția hidrocentralei ucrainene pe râul Nistru. „Pentru a asigura ecologia râului Nistru, Guvernul nu va accepta construcția acestei hidrocentrale. Suntem în negocieri cu partea ucraineană la acest subiect”, a precizat Ion Chicu.

Un alt subiect discutat a vizat evoluția situației privind reglementarea problemei transnistrene, în contextul în care Suedia va prelua președinția OSCE în 2021. Premierul a comunicat că trebuie continuate proiectele lansate, pas cu pas, și Guvernul acționează conștiincios în gestionarea acestui subiect. Totodată, se mizează pe rezultatele negocierilor în formatul „5+2”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus