Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.01.2020

Premierul Chicu a prezidat o ședință referitoare la facilitarea procedurii de export

Premierul Chicu a prezidat o ședință referitoare la facilitarea procedurii de export

Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat o ședință pentru a examina posibilitățile de facilitare a activităților de export pentru producătorii autohtoni și stimularea dezvoltării comerțului online. La ședință au participat responsabili de la MEI, Poșta Moldovei, Serviciul Vamal, Banca Națională, ODIMM, precum și producătorii autohtoni de textile „Hermina” și „Bombonici”.

Participanții la ședință au informat premierul despre traseul parcurs de producătorii autohtoni în procesul de realizare a exportului produselor până la destinatarul final, au descris neajunsurile existente în activitățile de curierat, dificultățile întâlnite în realizarea procedurilor vamale și problema achitărilor online.

Responsabilul de la Serviciul Vamal a comunicat că pe parcursul 2019 a fost lansată o procedură simplificată pentru operațiunile de export. Aceasta oferă posibilitatea  producătorilor de a depune o cerere la postul vamal apropiat pentru a obține dreptul de livrare a mărfurilor în valoare de 1000 de euro per factură. A fost menționat faptul că în prezent se lucrează asupra îmbunătățirii sistemului informațional vamal (ASYCUDA World) care are menirea să simplifice esențial exportul de mărfuri.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Chicu a calificat procedurile actuale de expediere a coletelor drept dificile, care pot compromite intenția de dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova. În acest context, dl Chicu a solicitat responsabililor să comunice intens cu producătorii autohtoni și împreună să elaboreze un scenariu maximal confortabil pentru afacerile orientate spre export.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus