Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.12.2019

Rezultatele celei de-a VI-ea Reuniune a operatorilor sistemului de transport gaze responsabili de realizarea reversului transbalcanic

Rezultatele celei de-a VI-ea Reuniune a operatorilor sistemului de transport gaze responsabili de realizarea reversului transbalcanic

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban s-a aflat pe 12-13 decembrie 2019 la Bruxelles pentru a participa la cea de-a VI-ea Reuniune a operatorilor sistemului de transport gaze responsabili de realizarea reversului transbalcanic, inițiată de Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene (DG ENERGY).

La reuniune inițiată de DG Energy au participat, din partea Republicii Moldova - SA „Moldovagaz” și SRL „Moldovatransgaz”, din partea Ucrainei - SRL „Operatorul Sistemului de Transport Gaze al Ucrainei”, din partea României - „Transgas” SA și din partea Bulgariei - EAD „Bulgartransgaz”, care au abordat cele mai importante subiecte legate de transportarea gazelor naturale prin culoarul Transbalcanic în regim revers.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a comunicat că Republica Moldova are un consum anual de circa 2,9 mld. m³ (~ 15 mil m³/ zi, aduse la temperatura de referință 20ᴼC), cantitate furnizată în prezent integral de SAP „Gazprom" prin Ucraina (pentru precizare - pe partea dreaptă a Nistrului consumul anual este de 1,1 mld. m³; în regiunea transnistreană - 1,8 mld. m³).

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” a menționat că SA „Moldovagaz” este în proces de discuții în vederea semnări Acordului suplimentar la contractul existent de furnizare gaze naturale pentru un termen de 3 ani la condițiile actuale. S-a ajuns la un acord principial cu SAP „Gazprom" cu privire la furnizarea de gaze naturale în Republica Moldova (inclusiv în regiunea transnistreană), începând cu 1 ianuarie 2020, pentru volume ce vor acoperi consumul național. Conform concluziilor după negocierile din 2 decembrie 2019, documentul urmează să fie semnat până la sfârșitul lunii decembrie.

Dar ținând cont de incertitudinea tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei, SA „Moldovagaz” a reușit în premieră pentru Republica Moldova să realizeze prima rută alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor Republici Moldova, prin faptul că cele mai mari companii ale complexului de gaze naturale: SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” au efectuat lucrările de reconstrucție a stației de măsurare gaze SMG Căușeni pentru asigurarea condițiilor de recepționare a gazelor naturale în regim revers prin culoarul transbalcanic.

Astfel, reversul sau fluxul invers pe culoarul Transbalcanic este considerat prima și principala opțiune alternativă de furnizare a gazelor naturale pentru aprovizionarea Republicii Moldova în perioada de iarnă a anului 2020, în cazul în care nu va exista un acord de tranzit gaze între Federația Rusă și Ucraina. În acest sens, SAP „Gazprom” a dat asigurări că va brona capacitățile disponibile de transport a gazelor naturale pe teritoriul Bulgariei și României.

În cadrul Reuniunii a fost adoptată soluția finală privind măsurarea comercială a gazelor la punctul de interconecatare (PI) Isaccea 1 / Orlovka între SA „Transgas” și SRL „Operatorul Sistemului de Transport gaze al Ucrainei” și hotărârea referitor la semnarea în scurt timp a Acordului de interconectare pentru PI menționat.

Cât privește negocierile cu „Bulgartransgaz” EAD (Bulgaria), în cadru ședinței de la Bruxelles acesta a efectuat o simulare hidraulică suplimentară legată de capacitățile de la Negru Vodă 1/Kardam, prin care a confirmat oficial parametrii finali la punctul de interconectare (BG-RO) Negru Vodă 1(ieşire): Pmin = 45bar și Q = 16 mil m³/ zi, capacitate fermă, satisfăcători pentru Republica Moldova.

Drept rezultat al întâlnirilor și discuțiilor bilaterale între Bulgartransgaz EAD – „Transgas” SA (România), operatorii menționați au confirmat și publicat oficial (pentru licitațiile din 16-17.12.2019 pe RBP, platforma regional de rezervare) capacitatea fermă de 16 mil m³/ zi la punctul Negru Vodă 1, disponibilă din ianuarie 2020, având semnat pe 13 octombrie curent Acordul de interconectare pentru PI menționat.

După semnarea Acordului de interconectare între Transgas SA (România) și SRL „Operatorul Sistemului de Transport gaze al Ucrainei” pentru punctul de interconectare Isaccea 1 / Orlovka, pe 16 decembrie 2019 au fost publicate aceleași capacități pentru Isaccea 1/Orlovka. Toate capacitățile intrare/ieșire în/din Bulgaria și intrarea în Romania (Negru Voda1 /Kardam au fost cumpărate la fel, pe 16 decembrie 2019 de concernul SAP „Gazprom”. Pe data de 17 decembrie 2019 până la ora 15.00 se va încheia procedura de cumpărare a capacităților la PI Isaccea 1/Orlovka.

Partenerul SRL „Operatorul Sistemului de Transport gaze al Ucrainei” din Ucraina a comunicat despre faptul că sunt gata să semneze Acordul de interconectare pentru toate punctele de interconectare între operatorii sistemului de transport ai Moldovei şi Ucrainei (Alexeevka, Grebeniky, Căuşeni, Ananyiv, Limanskoe), care include un acord tehnic de operare pentru zona de bilanț comun Căuşeni – Orlovka.

Contractele privind serviciile de transport gaze pe teritoriul Moldovei și Ucrainei se află, de asemenea, la etapă finală de definitivare între părți (ele vor include, de asemenea, transportul reciproc de gaze naturale pentru consumatorii din Ucraina și Republica Moldova din zona transfrontalieră dintre SMG Căuşeni - SMG Orlovka).

Având în vedere acordul principial cu SAP „Gazprom” privind furnizarea volumelor necesare de gaze naturale pentru acoperirea cererii naționale a Republicii Moldova (15 mil m³ / zi în lunile de iarnă la SMG Isaccea 1), SA „Moldovagaz” a propus părții ucrainene posibilitatea schimbului de gaze de 4,1 mil m³ / zi din volumul de gaze naturale achiziționate în regim revers pentru furnizarea către consumatorii regiunii Odesa a Ucrainei, cu restituirea cantității menționate de gaze la SMG Alekseevka, care va acoperi consumul din partea de nord a Moldovei, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus